02/01/18 08:46
(http://www.clubz.bg/)

Жертвите на комунизма? Не, Сталинградската битка

Битката за Сталинград, 1942 г. Снимка Уикипедия

Докато една голяма част от българския народ почита паметта на жертвите на комунизма, друга част от него почита 75 години от Сталиградската битка.

Битката при Сталинград (днешния Волгоград в Южна Русия), водена между СССР и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война. В нея Червената армия удържа победа и това дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветската територия.

Битката завършва на 2 февруари 1943 г., но у нас ще се отбелява от 1 до 8 февруари. Събитието е в сградата на Руския културен институт в София. Организатори са Евразийският клуб-България, Руския културен институт, Съюзът на ветераните от войните, "Россътрудничество", Фонд "Устойчиво развитие". Председател на евразийския клуб е бизнесменът Николай Банев. "Россътрудничество" е руска федерална агенция по делата на Общността на неависимите държави. 

Днес ще има среща на руски и български ветерани от Втората световна война. Утре ще се проведе кръгла маса, като според съобщението на организаторите в нея ще участват над 20 историци, дипломати и журналисти. Техните доклади ще се издадат в юбилеен сборник.

Евразийският клуб България е поканил като специални участници на кръглата маса, проф. Минчо Минчев, доц. Александър Сивилов от СУ "Климент Охридски" (пропуснато е "Свети" в имено на университета в съобщението за събитието - б.р.) и журналистката Велислава Дърева. Гост на събитието ще бъде Анатолий Казаков, председател на Финансовия и банков съвет на ОНД.

От  1 до 8 февруари ще има фото документална изложба на тема "Сталинградската битка". Ще се състои и кинопанорама на филми за битката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване