02/01/18 13:07
(transmedia.bg)

Футболната трансферна лудост продължава

Нов рекорд отбелязаха отборите от Висша лига на Великобритания по отношение на похарчените средства в зимния трансферен период. По данни на Deloitte и BBC Sport отборите от висшия ешелон са похарчили 430 млн. паунда за нови играчи през януари 2018 г. Това точно два пъти повече отколкото през същия период на 2017 г. и повече отколкото е сбора за последните две години.

И ако през 2012 г. шестте водещи отбора са използвали само 30 млн. паунда, то сега „Манчестър сити“, „Манчестър юнайтед“, „Ливърпул“, „Челси“, „Тотнъм“ и „Арсенал“ са „вложили“ 265 милиона.

Само техните инвестиции в нови попълнения бяха достатъчни да бъде разбит досегашният рекорд. Той беше поставен през 2011 г. – 225 млн. паунда. Според Deloitte обаче за всичко това си има обяснение. Общите разходи на клубовете в Висшата лига за сезона 2017-18 се оценяват на 1.9 милиарда паунда. „Приблизителните разходи от 755 млн. паунда за сезон 2017/2018 представляват само 17% от прогнозните приходи на Висшата лига за същия сезон. Това съответства на средния процент за периода от 15 години от първия януарски прозорец (2003 г.), тъй като клубовете увеличават инвестициите в играчите пропорционално на общия ръст на футболния бизнес“, каза партньорът в Deloitte’s Sports Business Group Дан Джоунс.

Страховитият трансфер на Неймар от „Барселона“ в „Пари Сен Жермен“ през лятото за 222 млн. евро продължава да оказва влияние на пазара и през януари клубовете са били склонни да платят колосални суми, за да вземат футболистите, които искат.

„Барселона“ превърна Филипе Коутиньо във втория най-скъп играч в историята, след като се съгласи да плати на „Ливърпул“ до 142 млн. паунда. „Ливърпул“  пък веднага инвестираха повече от половината от тези пари в защитника на „Саутхемптън“ Върджил ван Дайк. Цената му от 75 млн. паунда, което го превръща в най-скъпия бранител в историята и десетия най-скъп играч изобщо.

Най-скъпият ход в последния ден на прозореца на зимния трансфер дойде, когато Пиер-Емерик Обамеянг се присъедини към „Арсенал“ от „Борусия Дортмунд“ , счупвайки клубния рекорд с цена от 56 млн. паунда.
„Тотнъм“ подписа с Лукас Мора за 23 млн. паунда, а Оливие Жиру и Андре Айеу струваха по 18 млн. паунда – съответно за „Челси“ и „Суонси“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване