02/03/18 06:18
(http://www.klassa.bg/)

Земан спечели. Чехия се отправя на Изток

 Много чешки политолози и коментатори смятат, че преизбирането на чешкия президент Милош Земан ще подсили проруския, антиевропейски курс на страната през идните години. „Земан спечели, отправяме се на Изток", гласеше заключението на известния публицист Мартин Фендрих.

Сходни са оценките на известния чешки политолог Иржи Пехе, бивш външнополитически съветник на Вацлав Хавел, както и на Якуб Янда от Пражкия мозъчен тръст „Европейски ценности". И двамата са убедени, че Земан ще запази своята антиевропейска реторика и ще се опитва още по-тясно да обвърже Чехия с Русия и Китай.

Анексията на Крим - "свършен факт"

И наистина - поне в реторично отношение Земан демонстрира по-голяма близост с Русия, отколкото който и да е друг държавен и правителствен ръководител на държава от ЕС. През миналата есен той нарече санкциите срещу Русия „вредни и неефективни", а анексията на Крим - „свършен факт". Той предложи Украйна да бъде обезщетена за териториалната си загуба с  доставки на руски петрол и газ.

Речта му пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) предизвика истински дипломатически скандал - също както и много други изявления на Милош Земан. Но в какво точно би могло да се изрази отдалечаването на Чехия от ЕС и сближаването ѝ с Русия? Та нали чешкият държавен глава разполага с твърде малко истински политически правомощия? В областта на външната политика той не може да упражнява конкретно влияние освен при номинирането на посланици. Поне на теория. На практика обаче Земан води своя „частна външна политика", както твърдят някои политолози.

Russland Sotschi Treffen Milos Zeman und Wladimir Putin (picture-alliance/Russian Look)

Путин цени "големия авторитет" на Земан

Стратегическа ориентация

При пътуванията си до Русия и Китай Земан често взима със себе си влиятелни чешки бизнесмени и помага при сключването на сделки. Двама от неговите най-близки сътрудници участват активно в тази политика: Вратислав Минар, ръководителят на неговата канцелария, и Мартин Нейедли - един от най-важните му икономически съветници. Последният е работил четири години като бизнесмен в Русия и до 2015 е бил съсобственик и мениджър на „Lukoil Aviation Czech" - дъщерна фирма на руската „Лукойл", която си спечели лоша слава в Чехия и обяви несъстоятелност през 2015 година. Включително поради неизяснените им връзки с Русия и постсъветските републики нито Минар, нито Нейедли разполагат с разрешителни от „Националната служба за сигурност", даваща официален достъп до секретни информации.

Политологът Якуб Янда твърди, че през следващите години Земан и неговите близки сътрудници ще се опитват да проправят пътя за стратегически бизнес-споразумения с руски и китайски държавни фирми, включително една милиардна сделка с Русия за планираното разширяване на атомната централа „Дуковани". „Земан е привърженик на подобни сделки и се обгражда със сътрудници и съветници, които поддържат съмнителни контакти с Москва и Пекин. По този начин изолацията на Чехия от западните ѝ партньори ще бъде задълбочена", твърди Янда.

Andrej Babis (Getty Images/AFP/M. Cizek)

Премиерът Андрей Бабиш: неговата политика се ръководи главно от личните му бизнес-интереси

Опонент на Земан?

Като коректив на тази политика - поне до известна степен - би могъл да се изявява новият премиер Андрей Бабиш. Милиардерът и лидер на дяснопопулистката партия „АНО" е фактически собственик на аграрния и химически холдинг Агроферт, който получава значителни европейски субсидии и  действа в цяла Европа, включително и в Германия. Затова Бабиш се нуждае от тясната интеграция на Чехия в ЕС и залага на добри отношения с Брюксел. Той на няколко пъти вече предупреди, че не бива Чехия да се ориентира прекалено силно на Изток, но в същото време и той - като Земан - е противник на санкциите срещу Русия. Наблюдатели смятат, че като цяло Бабиш ще води външна политика, която се ръководи предимно от неговите лични бизнес-интереси.

„През последните" месеци Земан и Бабиш действаха до голяма степен като тандем", казва политологът Пехе: „Само че по някои въпроси Бабиш скоро може да се окаже в конфликт с държавния глава", предрича той.

Референдум за членството в ЕС?

Това се отнася например до евентуалното провеждане на референдум за членството на Чехия в ЕС. Милош Земан е за подобен референдум, макар да твърди, че лично той би гласувал за оставането на страната в общността. Бабиш пък е категорично против референдум за евентуален „Чехзит".

„Максимумът, който може да се очаква тук от Милош Земан, е, че ще го спре опасението да не би да влезе в учебниците по история като отрицателна фигура, открехнала вратата за евентуално излизане на Чехия от ЕС", казва Петр Хинжейк, коментатор на либералния вестник „Хосподарске новини".  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване