02/04/18 19:38
(http://www.clubz.bg/)

Колко ни струват незаконните конфискации на имущество? Тайна.

Знаете ли колко са стрували на държавата обявени за незаконни от съда актове на конфискация на имущество на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)? Не знаете, а няма и как - според председателя на държавния орган Пламен Георгиев тази ивформация е "служебна тайна". Това разказва в. "Сега" на базата на получен отказ от Георгиев да предостави данните, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

КОНПИ вече е част от комисията "Антикорупция", прясно създадена от управляващите с новия антикорупционен закон, а засега единствен кандидат за председател на мегаоргана е същият Пламен Георгиев. Той се ползва с доверието и на ГЕРБ, и на "Обединените патриоти" и засега нагласата е, че състезанието за шеф на антикорупцията ще е с един кон. 

От "Сега" са попитали Георгиев по колко дела, заведени от граждани заради конфискация, КОНПИ е била осъдена, какъв е общият размер на обезщетенията, постановени от съда по Закона за отговорността на държавата, както и за данни за самите граждански дела. Тази информация отсъства от и от финансовите  отчети за работата на КОНПИ, и от годишните доклади на органа за дейността му, който се представя всяка година в Народното събрание. 

Според Пламен Георгиев поисканата информация представлявала "служебна тайна" и това е написано в официален отговор. Според Георгиев изнасянето на подобни данни можело да засегне правата на трети лица. 

"Безобразно" и "потресаващо" е нарекъл решението на Георгиев адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", цитиран от "Сега". По думите му държавна институция да крие кой за какво я е осъдил е абсурд, става дума за пари на данъкоплатците и законосъобразното им харчене. 

Кашъмов припомни, че си има Защон за защита на класифицираната информация и в него ясно е разписано каква информацията може да бъде засекретена. Случаят с КОНПИ не е сред тях. 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване