02/04/18 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Националната библиотека с изложба за Кресненско-Разложкото въстание

 Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” кани на втората си за тази година изложба в понеделник, 5 февруари, от 11.00 часа. Този път тя е съвместно дело с Община Кресна и е посветена на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

С приветствие към гостите ще се обърне вицепрезидентът Илияна Йотова, а кратки слова ще произнесат Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и кметът на община Кресна Николай Георгиев. Сред поканените официални гости са министър-председателят Бойко Борисов, министрите Красимир Вълчев, Боил Банов, Николай Нанков, Красимир Каракачанов, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на парламентарни групи в 44-ото Народно събрание, председателят на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов, депутати, общественици.

Изложбата се състои от две части – 21 фототабла, подготвени от Регионалния исторически музей в Благоевград, и шест витрини с документи и книги от фонда на НБКМ. Чрез множество снимки, писма и архивни материали фототаблата проследяват събитията от периода 1878-1879 г. – от подписването на Санстефанския мирен договор (3 март 1878), през последвалия Берлински договор (1 юли 1878), започналата съпротива срещу разделянето на българските земи на седем части, създаването на комитетите “Единство” и избухването на Кресненско-Разложкото въстание до трагичното му потушаване.

Посетителите ще могат да се запознаят с дейността на видни личности през този период като Стефан Стамболов, Коста Паница и Никола Обретенов, екзарх Йосиф, митрополитите Натанаил Охридски, Мелетий Софийски и Кирил Скопски, началника на щаба на въстанието Димитър Попгеоргиев, Ильо войвода и др. В ръкопис на финалното табло откриваме скръбта на кресненци след трагичната развръзка: “Жална Кресна… Много страда! Грозни жертви скъпи дала!“.

Изложбата ще може да се види в централното фоайе на Националната библиотека до 13 февруари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване