02/06/18 14:05
(transmedia.bg)

Делян Пеевски и трима депутати от ДПС ще изсветляват финансирането и контрола на медиите

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева са внесли законопроект в Народното събрание, с който предлагат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Този закон урежда разкриването на крайната собственост на издателите на печатни издания.

С предлагани от карето ДПС депутати промени действията на досегашния закон ще се разширят и ще действат над всички „доставчици на медийна услуга“. Това на практика означава, че Пеевски и компания предлагат всеки собственик на сайт да бъде деклариран до физическо лице.

Освен това четиримата ДПС депутати предлагат и допълнителни разпоредби, които да задължават всеки собственик на медия да декларира приходи, които не са от „обичайна дейност“. Медията трябва да декларира и всички данни за лицето, от което е получила финансирането.

Пеевски предлага и допълнителна информация за дистрибуторите на печатни медии. Според предложението всяко лице, което дистрибутира печатни медии трябва да декларира пред Министерството на културата с колко обекта разполага. Ако след тези декларации се установи, че някое лице притежава повече от 1/3 от общия брой точки за продажба, Министерството на културата трябва да уведоми Комисията за защита на конкуренцията.

Делян Пеевски сам притежава група от печатни издания, а освен това е сочен и като собственик на телевизията Канал 3, както и редица интернет издания. Пеевски беше посочен като контролиращ 80% от медийния пазар у нас в „Бяла книга за свободата на медиите в България“, издадена от Съюза на издателите в България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване