02/06/18 12:39
(transmedia.bg)

За контрабандата с любов

„Ама борба с корупцията има ли? Има .. ето я“. Думите са на премиера Бойко Борисов. С тях той се закани на европейските си партньори, които редовно го питали защо в България няма успехи в борбата с корупцията по високите етажи.

А повод за гордостта на Борисов станаха обявените в понеделник от инициатива „Срещу незаконната търговия“ данни за спад в обема на контрабандни цигари в България до 6.8% за третото тримесечие на 2017 г.

„Ще повдигна темата на предстоящия Европейски съвет. Как може контрабандата на цигари в България да е 6% и в същото време който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията“, обяви Борисов.

Важността на темата, данните и посланията, които управлението вижда в представените резултати от изследването бяха подчертани от присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на  вътрешните работи Валентин Радев и изпълнителния директор на Агенция Митници Георги Костов.

Корупция или контрабанда?

Изказването на Борисов за пореден път постави въпроса дали той прави разлика между контрабанда (на цигари) и корупция. Борисов не за първи път слага знак за равенство между двете. По-скоро това е обичайно явление и е защитна реакция на премиера всеки път, когато въпроса за корупцията в България бъде поставен.

Че равенството между борбата с корупцията и свиването на контрабандата са опорна точка за премиера личи от онази запомняща се среща в българското посолство в Лондон от 2016 г.

Тогава Борисов беше попитан от млад мъж в залата: „Искам да Ви попитам по повод статията в Spiegel – дали имахте шанс да я прочетете. За всичко, което се случва последните години, свързано с г-н Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да Ви попитам – когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, ваши или как да ги нарека – общи на всички, интересно, шпигел значи огледало на немски, започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?“

А отговорът на Борисов се насочи към контрабандата: „Не. Първо това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично. И с цялата отговорност на това, което казвам. Ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2.8 млрд. повече от 2014 г.“

Последната препратка корупция – контрабанда премиерът отигра по време на изказването си на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Борисов преразказа епизод от срещата си с швейцарския президент Дорис Лойтард, която беше на посещение в България в края на 2017 г. На срещата, според Борисов, Лойтард поставила въпроса за борбата с корупцията в България. А отговорът не закъснял:

„И сега искам ти да ми отговориш, скъпа моя, защо не се справяш с корупцията и контрабандата. Тя затвори папката и каза – добре, какви други теми имахме.“

Атаката на Борисов

Контрабандата на цигари се очертава като основен аргумент за Борисов да контрира всеки коментар на европейски политик за нивото на корупция в България. Поне докато страната ни е председател на Съвета на Европа. Това личи от думите на Борисов на конференцията „Срещу незаконната търговия“.

„Един по един ще ги питам колегите. 23.7% е контрабандата във Франция и Гърция, в Полша, Естония, Литва, Латвия – огромни проценти“, закани се Борисов. И продължи: „Когато говорим, че няма 10 милиарда евро в новия бюджет на ЕС, ако сметнем тези проценти колко пари са, ще отидат сигурно над 100-200 милиарда евро несъбрани приходи в нашия общ европейски бюджет“.

В обичайния си стил Борисов открито манипулира данните от обявеното изследване. То се базира основно на Project SUN. Това е редовно изследване на глобалната консултантска компания KPMG. Изследването обхваща страните от ЕС, Норвегия и Швейцария и измерва нелегалния пазар на цигари в страните. И според него лидер в Европа по обем продадени нелегални цигари наистина е Франция с 8.96 млрд. къса, което е 14.8% дял.

Над 20% дял в нелегалния пазар на цигари има само в Латвия. Там те заемат 22.6% и за 2016 г. отбелязват значителен спад. При това при обем от 0.55 млрд. къса.

Премиерът похвали изследването и го определи за най-точното. „Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика“, каза Борисов.

Това отново е препратка към изследванията за корупция. Поради спецификата на проблема голяма част от изследванията за нивото на корупция се базират на анкети.

Внушението, което Борисов се опитва да направи е, че тези изследвания за корупция са неверни. Или най-малкото неточни. Защото са социология. А социолозите нали ги знаете тия маскари покрай изборите.

Опитите на Борисов да припознае спада в черния пазар на цигари като успех в борбата с корупцията обаче поставят един основен въпрос.

Къде са заловените от полицията, изправените на съд от прокуратурата и осъдените от съда контрабандисти?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване