02/06/18 12:52
(http://www.klassa.bg/)

ПРОРУСКА СПИРАЛА

 Проруската дейност в Украйна съществуваше в големи дози, години преди анексирането на Крим. Всеки нов завой позволи тест за нови механизми на сепаратизъм и нови аргументи за оправдаване на нарушаване на териториалната цялост на Украйна. В резултат на това всички събития, които изненадаха международната общност през 2014 г., не бяха нищо ново. Те бяха тествани по-рано.

Никога не е имало и никога няма да има такава страна като Украйна в историята на човечеството

На повече от един случай, Украйна се е излагала на риск от загуба на Крим и областите, които се самопровъзгласиха за републики- Донецк и Луганските. Подкрепата за проруското движение обаче никога не изглеждаше достатъчно високо, въпреки реториката на проруските групировки, която се повтаря от десетилетия.

Напрежението в сепаратистките настроения, предхождащо събитията от 2014 г., дойде през 2008 г. „Путин заплаши да привлече Крим и източна Украйна, ако Украйна се присъедини към НАТО“, съобщаваха руските медии. Руското министерство на отбраната потвърди готовността си да използва военна сила срещу съседната държава. Ръководителят на руския комитет за връзки с Общността на независимите държави (ОНД)  Алексей Островски (настоящият управител на региона Смоленск) заяви по това време: „Русия може да повдигне въпроса към коя държава Крим принадлежи. Руската федерация има правни основания да преразгледа споразуменията, направени от Хрушчов. „

Освен това през 2008 г. руското списание „Глеб Павловски“ публикува три сценария за нахлуване в Украйна. Първият бе...
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване