02/07/18 11:37
(http://www.clubz.bg/)

Дагестан - хайка срещу корупцията или бетониране на "своите" хора? (ВИДЕО)

Руските власти взеха на мушка клановете в най-голямата кавказка република Дагестан, която е затънала в корупция, пише в. "Комерсант".

Остава обаче да се види дали истинската цел е тази, или просто настаняването на ръководни постове на "свои" хора, изтъкват анализатори.

Масовите хайки в столицата Махачкала започнаха през нощта на 4 срещу 5 февруари. Тогава агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) обискираха домовете и работните кабинети на висшето ръководство на Дагестан. Арестувани бяха временно изпълняващият длъжността премиер на републиката Абдусамад Гамидов, временните му заместници Шамил Исаев и Раюдин Юсуфов, както и бившият министър на образованието Шахабас Шахов.

Преди тях, в средата на януари, бяха задържани временният столичен кмет Муса Мусаев, предшественикът му Устархан Алюков и главният архитект на града Магомедрасул Гитинов.

Акциите като тези от миналата седмица последваха в администрациите на Табасаранския, Буйнакския и Кизилюртовския райони и градовете Избербаш и Ботлих.

На 5 февруари вечерта временният дагестански глава Владимир Василиев (кой е той - виж по-долу) прати в оставка цялото ръководство на републиката.

Акцията срещу ръководството на Дагестан е по дело за присвояване на средства от бюджета. Повдигнато е обвинение за измама в особено големи размери.

Според следствието задържаните присвоили от бюджета средства за реализирането на социални програми. Засега не се споменава какви са точно тези програми.

Интересното е, че при обиска у временния премиер Гамидов е открит златен пистолет ТТ. Заедно с него премиерът държал у дома си малък арсенал - пистолети "Берета", два автомата "Калашников" и патрони.

Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) разпространи видеозапис, от който се вижда как агенти на ФСБ обискират луксозните жилища на дагестанските ръководители. Вижда се врата с позлатени украшения на една от къщите и клетка за птици на едно от дърветата. Заснето е и откритото у Гамидов оръжие. В края на записа задържаните биват отведени към самолет с чували на главите.

В дома на Абдулсамад Гамидов бе открит златен пистолет ТТ. Снимка СКРФ

Клановете

Властта в Дагестан традиционно е изградена върху договорки между етническите кланове, изтъква агенция РБК. Те често се делят според принадлежността им към един или друг район по местоживеене. Този път обаче арестите на са извършени на принципа на удара срещу един от клановете.

"Гамидов е мекетинец – от даргинския клан от село Мекети. Исаев е авар. Двамата реално не са се обичали. Юсуфов е от табасараните. Както виждате, всички са от различни кланове", споделя пред РБК източник, близък до ръководството на Дагестан.

Най-силният удар е нанесен по мекетинците, т.е. по хората на премиера Абдулсамад Гамидов. Интересите на този клан са представлявани от махачкалинския кмет Мусаев.

Дагестан е сред най-проядените от корупция руски региони.

"При нас нищо не можеш да направиш без подкуп. Ако искаш да работиш - плащай си, дори да си бавачка в детска градина", жалва се пред РБК жителка на град Каспийск.

Кой е Владимир Василиев

Владимир Василиев разговаря с Путин, който го прие през декември 2017 г. Снимка Пресслужба на Кремъл

Хайката срещу дагестанския елит е свързана с пристигането в региона на Владимир Василиев - генерал-полковник от полицията и бивш шеф на фракцията на президентската партия "Единна Русия" в Думата.

"Това е показен бой. Силовиките (служителите на силовите ведомства - б.р.) трябва да наложат контрол в слабо контролирания регион, да го прочистят от омразните за тях хора и да сдложат свои хора. Когато Василиев дойде в региона, той видя мащабите на кражбите и корупцията", коментира пред РБК бившият регионален министър на печата и масовите комуникации Нариман Гаджиев.

Владимир Абдуалиевич Василиев (68 г.) бе назначен за временен глава на Дагестан (такова е названието на длъжността според конституцията на републиката - б.р.) през октомври 2017 г. с указ на руския президент Владимир Путин. 

Акцията в Дагестан е извършена след двумесечно разследване, твърдят от СКРФ.

Според РБК вероятно сигналът за всичко това е даден на 4 декември 2017 г. Тогава Владимир Василиев е приет от Путин. Сайтът на Кремъл цитира думите на дагестанския глава от тази среща:

"Обърнах се за помощ по желание на нащите граждани. Всички искат законите да са такива като в Русия."

„Както навсякъде в Русия“, намесва се Путин.

Явно съвпадението с поредицата от събития в Дагестан е "съвсем случайно", коментират иронично познавачи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване