02/07/18 10:59
(transmedia.bg)

ДПС иска прозрачност в медиите като „колективно тяло“

Не Делян Пеевски е основният двигател на проекта за промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, а ДПС като „колективно тяло“. Това обявиха днес двама от вносителите на законопроекта, който ще „изсветлява“ собствеността в медиите Хамид Хамид и Велислава Кръстева.   „Кой е основен двигател не е важно. В ДПС всички работим в екип. Затова тук е нашият медиен експерт“, каза Хамид. На въпрос защо Пеевски го няма, Кръстева цитира „д-р Доган“, който казал, че ДПС трябва да работи, като „колективно тяло“.

Според Хамид законопроектът имал огромно значение за прозрачността и осветляването на медийното пространство. Според депутата, промените са по две основни направление. „Първо, наред с доставчиците на медийни услуги, собствеността им, да се осветли тяхното финансиране и то това финансиране, което не е на пазарен принцип. Имам предвид всяко финансиране, което е извън обичайните договори за реклама, срещу които има фактури и там контролът е от Националната агенция по приходите. Вече всички доставчици на онлайн услуги, ще декларират всяка година до 30 юни с нарочна декларация до Търговския регистър, който е публичен. Така ще излязат на светло всички тези плащания и всеки български гражданин ще може да разбере коя медия как се финансира“, обясни той.

Според вносителите притеснително е финансирането на медии от фондации, грантове, плащане на ръка.

ДПС депутатите смятат, че законодателството изостава по отношение на онлайн медиите, затова е редно и те да попаднат под контрола на заонодателя.

Втората направление на законопроекта е свързана с пунктовете за разпространение на вестници и списания. „Не е тайна, че ако дадено лице притежава значителен брой пунктове за разпространение на печатни издания, то той може по този начин да изкриви медийният пазар, така че с декларация до министъра на културата, до 31 януари всяка година тези разпространители ще обявят своя действителен собственик, както и броя крайни пунктове, в които разпространяват медийни издания. Ако се установи повече от една трета от всички пунктове притежание на едно лице, министърът на културата ще препраща тази информация до КЗК, която да предприема съответните антимонополни действия“, обясни Хамид.

„Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази информираност на обществото е задължение на всеки народен представител. Разчитам на 100-процентова подкрепа без да сме водили каквито и да е разговори, защото не мога да си представя, че някой народен представител е против това обществото да знае какво става в българското медийно пространство“, добави Хамид.

Ако има някой, който е против този законопроект то той има какво да крие, заключи ДПС депутатът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване