02/07/18 09:40
(http://www.clubz.bg/)

Правителството в Германия е готово

Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският й партньор Християнсоциалният съюз на Хорст Зеехофер са се договорили за коалиция със Социалдемократическата партия (ГСДП) на Мартин Шулц, съобщи Ройтерс. Информацията е на член на консерваторите и не е официално потвърдена.

Според източници на EU Observer в коалиционното правителство ГСДП ще вземе министерствата на финансите, на труда и на външните работи.

Коалиционно споразумение би приближило Германия до създаване на правителство четири месеца след парламентарните избори.

Дори и да е постигната сделка за коалиция обаче, тя трабва да бъде одобрена от общо събрание на Социалдемократите, преди коалиционното споразумение да бъде подписано.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и зелените (т.нар. Коалиция "Ямайка"), сега текат преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, но продължиха в началото на тази седмица.

След изборите на 24 септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обаче промени позицията си, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и дясноекстремистка партия Алтернатива за Германия.

Основните конфликтни точки при преговорите бяха в областите на здравеопазването и правата на работниците.

Социалдемократите искат слагане край на срочните трудови договори и на двукласовата медицинска помощ. В Германия има два вида здравни осигуровки – гражданска и частна. Който се осигурява частно, плаща по-високи месечни вноски, но не чака час за преглед и лечение, приемат го незабавно. Лекарите пък получават по-високи хонорари, ако лекуват осигурилите се частно. 

От другата страна на барикадата са членовете и симпатизантите на десницата, предимно заможни германци. Те категорично не искат да бъдат лишени от по-високите си здравни осигуровки, които им гарантират бързи прегледи и лечение.

Очаквайте подробности.

Публикувана на 02/07/18 09:40 http://clubz.bg/63876-pravitelstvoto_v_germaniq_e_gotovo

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване