02/07/18 06:31
(http://www.klassa.bg/)

Проверяваме за двоен стандарт и перилни препарати и козметика

 

В рамките на ЕС председателството на 30 април обсъждаме проблемите на голям форум

До края на април ще бъдат направени нови проверки за двоен стандарт при храните, като към тях ще бъдат включени и перилните препарати и козметиката. Това се очаква да бъде предложено днес от омбудсмана на България Мая Манолова в рамките на форум организиран в рамките на българското председателство, съобщиха за „Монитор“ от ръководената от нея институция.

В края на април пък ще бъде проведен голям европейски форум за двойните стандарти, организиран от омбудсмана на републиката, министрите на икономиката, на земеделието, Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КДП). Проявата ще бъде под патронажа на премиера Борисов.

„Общо взето се наблюдават отклонения от стандартите не само при храните, но и при други потребителски стоки, сред които са често използваните козметика и перилни препарати, каза за „Монитор“ евродепутатът от ЕНП Емил Радев. „Там нашият потребител също вижда големи разлики в купеното от Западна Европа и предлаганото в България“, каза той. „Трябва да има кардинално решение в рамките на ЕС на проблема с двойните стандарти и при храните, и за козметиката и за автомобилите“, добави евродепутатът. „От Европарламента постоянно притискаме ЕК да изготвят законодателно предложение срещу двойните стандарти, защото без промени на законите на ниво ЕС, без даване на изрични пълномощия на европейски орган проблемът няма да намери нужното решение. Всяка страна по отделно със своя контрол на национално ниво по-трудно би могла да засече двойните стандарти и да налага санкции, особено ако става дума за голяма компания. Да не говорим, че за събирането на доказателства сега съществуват много процедурни пречки. За премахване на проблема трябва да се работи на ниво ЕС“, категоричен е българският евродепутат.

На въпрос дали е оптимист, той припомни, че вече десета година се говори за проблема с двойния стандарт. „С течение на времето обаче отношението на ЕК се променя. Докато преди 10 години се отричаше наличието на двойни стандарти, от около 4 години вече се заговори за тях, а от 2017 г. стана дума и за законодателни промени. Макар и бавно нещата се променят и все пак ЕК ще изготви законодателно предложение, което пък много бързо ще се придвижи в ЕП, защото ще намери огромна подкрепа сред евродепутатите“, добави Емил Радев.

Според Богомил Николов, председател на „Активни потребители“ инициативата е похвална и заслужава подкрепа. „Колкото повече продукти се изследват е толкова по-добре за потребителите, които по този начин ще получават повече информация какво купуват“, каза той за „Монитор“. „В случай, че въпросът с двойните стандарти не се реши законодателно на ниво в ЕС или пък много се забави, информацията ще е единственото спасение за потребителите. На базата на информираността си те могат да въздействат на пазара чрез отказа си да купуват една или друга стока. Лично аз така постъпвам. Видя ли нелоялно отношение от някоя фирма спирам да купувам стоките й. Нямаме ли резултати от подобни изследвания вярваме само на марката. Разберем ли обаче, че в нашите магазини тя ни предлага по-ниско качество, то е редно да се замислим дали да я предпочитаме“, смята Николов. Той добави, че през лятото на миналата година в Хърватия са правени проверки за двоен стандарт и на перилни препарати и са били установени разлики. По думите му от „Активни потребители“ засега не са тествали такива продукти, защото изследванията са много скъпи. „По-реалистично е да успеем да направим пробите заедно с другите потребителски организации от страните от ЕС. Засега обаче такива не се планират, защото сродните организации от големите западни държави не проявяват интерес. За това трябва сами да се оправяме с този проблем“, добави Николов.

През октомври миналата година страните от Вишеградската четворка Словакия, Чехия, Унгария и Полша се разбраха да продължат натиска над големите компании за решаване на проблема с двойния стандарт на храните в Източна и Западна Европа. На среща на високо равнище в Братислава, ЕК предложи да направи независими изследвания за разликата в качеството на храните, напитките и козметиката в различните европейски държави.

От офиса на българския евродепутат от групата на социалистите-демократи Момчил Неков обясниха за „Монитор“, че на 21 февруари следобед той ще представи становището си по въпроса за двойния стандарт при храните пред земеделската комисия на Европарламента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване