02/08/18 11:14
(http://www.clubz.bg/)

Австралия готви национално извинение на децата, жертви на сексуално насилие

Австралийският премиер Малкълм Търнбул съобщи, че ще поднесе национално извинение на жертвите на детско сексуално насилие, съобщава Би Би Си.

Изявлението на министър-председателя идва след като бяха оповестени резултатите от продължило четири години разследване, което стигна да извода, че десетки хиляди деца са били подлагани на сексуален тормоз в австралийски институции.

Престъпленията, които са се случвали в продължение на десетилетия, са ставали в църкви, училища и спортни клубове.

Извинението ще бъде дадено по-късно тази година, уточни Търнбул.

"Като нация ние трябва да отбележим това по начин, които отразява желанията на оцелелите, с уважение, което им е било отнено, когато са били деца от различни хора, които е трябвало да се грижат за тях", каза той пред парламента в четвъртък.

Разследването на кралската комисия приключи през декември с над 400 препоръки, в това число и към Католическата църква да преосмисли обета за целомъдрие.

"Не става въпрос за няколко гнили ябълки. Основните институции в обществото се провалиха", се казва в доклада на комисията.

Австралийският премиер каза, че той и правителството му ще се допита до оцелелите жертви на насилие какво да бъде включено в националното извинение.

Кабинетът вече отпусна 23 млн. долара (30 млн. австралийски долара) за компенсации на жертвите като всеки от пострадалите ще получи до 150 хил. австралийски долара. В програмата са отпуснати пари и за специализирана помощ и други услуги.

Комисията е изслушала свидетелствата на над 8000 жертви на насилие, но истинският брой е много по-голям, но остава неизвестен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване