02/08/18 06:48
(http://www.clubz.bg/)

Ден 8: Маратонци и евродепутатката Ска Келер на протеста за Пирин

Тази вечер ще се проведе поредният протест под надслов "Да защитим Пирин, за защитим България". Това е осмото поред шествие срещу решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк Пирин, взето на 28 декември 2017 г. и предвиждащо разрешение за строеж на спортни съоръжения в 2% от концесионната зона на Банско и за водохващания за питейни нужни в 48% от територията на парка. 

Шествието тази вечер от 18,30 ч ще започне от Министерския съвет. Протестиращите ще посрещнат в София маратонците - доброволци, които тичат в защита на планината и днес е последната част от маршрута им - от Дупница до сърцето на София, където ще се влеят в протеста.

Ще има и специален гост - евродепутатката от групата на "Зелените" Ска Келер. Германката бе тази, която постави въпроса за Пирин и протестите срещу решенията на властта на премиера Бойко Борисов при представянето на приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС в Европейския парламент.

 
Исканията на протеста са си все същите: 

1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване