02/08/18 11:03
(transmedia.bg)

Производството на тютюневи изделия в България се е сринало в края на 2017 г.

Производството на тютюневи изделия в България се е сринало в края на 2017 г.  Това показват публикуваните данни на Националния статистически институт. През декември 2017 г. производството се е свило с 35.8% в сравнение със същия месец на 2016 г. През ноември спадът е бил с 24.5%, а през октомври понижението е било с над 10%.

Статистиката не сочи причината за този драстичен спад, но той явно е повлиян от поетапното прекратяване на производството от най-големия български производител „Булгартабак холдинг“. Компанията затвори фабриката си в София, която оперираше в дружеството „София БТ“. Дори започна разрушаването на част от сградите.

В другата производствена фабрика на холдинга –  „Благоевград БТ“ започна масово съкращение на работници през декември.

Всичко това на фона на скандал със замесването на „Булгартабак“ като производител на контрабандни цигари, които достигат Турция. Турските специални служби написаха доклад по случая, който беше изпратен на Интерпол. Българските разследващи органи обаче дълго време отричаха да имат данни за доклада или, че „Булгартабак“ е спомената в него.

През 2017 г. „Булгартабак холдинг“ продаде търговските си марки на British American Tobacco. Според информация на „Капитал“ купувачът е сключил договор за производство на ишлеме на купените марки в „Благоевград БТ“ за до две години, т.е. най-късно до април 2019 г. След това вероятно марките ще се произвеждат в други мощности на компанията в региона.

„Булгартабак“ продължава да бъде с неизвестен краен собственик след като беше приватизирана в непрозрачна процедура по време на първото правителство на Бойко Борисов.

За краен собственик на дружеството е възприеман ДПС депутатът Делян Пеевски. Той е сочен за собственик на „Булгартабак“ от мажоритарния собственик на обявената в несъстоятелност банка КТБ Цветан Василев. Василев е финансирал част от процедурата по смяната на собственост на „Булгартабак“ през 2014 г. след оттеглянето на руската VTB Capital от приватизационната сделка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване