02/08/18 18:33
(transmedia.bg)

Телевизия Би Ай Ти има нов собственик

Телевизия Би Ай Ти има нов собственик. „Bulgarian International Television вече не е мое притежание“, обяви на сайта на канала нейният доскорошен собственик Павел Вълнев.

Според близкия до ДПС депутата Делян Пеевски „24 часа“ новият собственик е телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на Би Ти Ви.

За продажбата на BiT се заговори активно в последния месец, а за купувач на телевизията се спрягаше името на близкия до Пеевски рекламен бос Красимир Гергов. Спекулациите свързваха името на Гергов като формален купувач, а Пеевски като финансиращ сделката.

Успоредно със съобщаването на купувача „24 часа“ са се погрижили и да опровергаят версията за Гергов. „Не е възможно да я купя, тъй като съм супервайзер и собственик на Би Ти Ви и това не ми позволява да купувам други медии. Пише го в договора ми със СМЕ (мажоритарния собственик на „Би Ти Ви Медия груп“). Според него трябва да поискам разрешение от тях, ако придобивам над 20% от медия. По същия начин и те трябва да ме питат, ако купуват друга медия у нас“, коментира Гергов пред „24 часа“

На сайта на BiT досегашният собственик Вълнев допълва, че е гледал на телевизията като на бизнес проект и преживява раздялата като прощаване с чиста мечта. „Мечтите обаче трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам“, казва още Петър Вълнев.

Според него малките медии са задължителна част от избора на гражданите, „защото дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация“. Вълнев съветва новият собственик да съхрани свободата и независимостта на екипа.

BiT започна като канал насочен основно към емигрантите в САЩ. Негов консултант беше Нери Терзиева. Собственици на канала бяха братята Павел и Румен Вълневи, които имат голяма мрежа за логистична и транспортна дейност в САЩ, където живеят от години.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване