02/09/18 06:00
(http://www.klassa.bg/)

„Икар“ за чест и достойнство за Иван Иванов

 

Братя Бахарови с номинации за водеща и поддържаща мъжка роля

Любимият на поколения актьор Иван Иванов ще получи наградата на Съюза на артистите „Икар 2018“ за творческа чест и достойнство, която се присъжда в специални случаи и не се връчва всяка година. Отличията по принцип са за театрални постижения, а звездата от „Всичко е любов“ е посветил сравнително малко време от своята кариера на сцената: той се оттегли от светската суета и е безспорен факт, че запази професионалния си имидж ненакърнен, като никога не се включи в компромисни проекти. Другата специална награда – за изключителен принос към българския театър, ще получи доайенът Васил Михайлов, който в навечерието на своята 80-годишнина продължава активно да играе в „Българска армия“.

Приза за водеща мъжка роля си оспорват

двама асове със забележителните си моноспектакли

– Захари Бахаров с „Чамкория“ по Милен Русков (Театър 199, реж. Явор Гърдев) и Мариус Куркински с Черното пиле“ по Николай Хайтов (продуцентска къща „Ажур пико“), а третият претендент е Иван Юруков, който блести в мощния ансамбъл на „Лисичета“ от Лилиан Хелман (Народен театър „Иван Вазов“, реж. Бина Харалампиева). Проектът на Мариус бе реализиран в края на 2016-а, но го „проспаха“ при предишното подреждане на пасианса с номинациите, които обхващат съответната календарна година. При дамите с водещи роли състезанието е между три представителки на академичната трупа: Радена Вълканова и Радина Кърджилова с превъплъщенията си в „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев под режисурата на Галин Стоев, които ще се борят за своя шанс за награда с помитащото изпълнение на Теодора Духовникова в „Лисичета“.

 

 

Номинациите за поддържаща мъжка роля са за Боян Арсов от „Кралят елен“ по Карло Гоци на режисьорката Анастасия Събева в театър „Азарян“, Сава Драгунчев за „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ по „Чудаци“ на Горки в Народния (реж. проф. Красимир Спасов) и Явор Бахаров за „Редки тъпанари“ - авторски спектакъл на Теди Москов в Русенския театър по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Към „Икар“ за поддържаща женска роля посягат младата София Бобчева, номинирана за 2 свои роли – в „Танцът Делхи“ и „Чаровно лято...“, Ана Пападопулу за „Лисичета“ и Надя Дердерян за „Вишнева градина“ от Чехов под режисурата на руснака Василий Сенин в Плевенския театър.

За статуетката с най-голяма символична тежест – режисьорския „Икар“, конкуренти са директорът на Националния театър в Тулуза Галин Стоев с „Танцът Делхи“, Явор Гърдев с „Пияните“, също от Вирипаев, в МГТ „Зад канала“ и Стайко Мурджев с „Еквус“ от Питър Шафър в Младежкия.

Над 110 постановки, сред които 17 на извънстолични театри и 10 на независими формации, е взела предвид комисията, за да излъчи номинациите, като в повечето категории са били обсъждани по десетина стойностни кандидатури, съобщиха организаторите от САБ. С най-много номинации – 11, е Народният. Театралната година е доста силна и е

имало дори идея номинациите да са по 5

но така или иначе повече от 3 те са останали само в категорията за дебют. Там личат имената на младите актьори Антъни Пенев („Вишнева градина“, Плевен), Неда Спасова („Бесове“ по Достоевски в „Сфумато“), Николай Желев („4000 мили“ в Театър 199), Надя Керанова, Мартина Кръстева и Радослав Владимиров („Без изход“ по Сартр в Червената къща), Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов от „Ревизорът“, версия на режисьорката Нина Димитрова по Гогол (Сатирата, НАТФИЗ).

 

 

Пълния списък с номинации вече е на сайта на САБ. В него не са намерили място надчовешкото изпълнение на Деян Донков в макар и спорния „Калигула“ на Диана Добрева и пловдивският спектакъл на Крис Шарков по „Момчето от последния чин“ на Хуан Майорга с отличния Стефан Вълдобрев. Амбициозният „Франкенщайн“ под режисурата на Стайко Мурджев в театър „София“ с отново незабелязания Калин Врачански пък е споменат само в категорията за майсторско техническо осъществяване. Има и още, за чието отсъствие можем да съжаляваме, но 3 си е 3 и нито име повече...

Всички спектакли с номинации ще бъдат показани в рамките на 13-ия Софийски театрален салон, който се открива на 18 март в театър „Азарян“ в НДК. На следващия ден в Градската градина ще бъде подредена фотоизложба, посветена на незабравимия Велко Кънев. Церемонията за връчването на Икарите с режисьор Стоян Радев е на 27 март в Народния, а приходите от нея ще влязат в здравния фонд на САБ.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване