02/09/18 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Новата А-класата взе функции от големите братя

 

Компактният модел на Mercedes-Benz ще се движи полуавтономно

Новата A-класа на Mercedes-Benz блесна под прожекторите на специално събитие в Амстердам. Четвъртото поколение на компактния модел на германската марка се отличава с динамична външност и е един по-зрял и удобен автомобил. Новата A-класа на Mercedes-Benz пренася модерния лукс в компактния клас и демонстрира абсолютно нов интериор на купето.

Новият модел не само заема първо място по отношение на технологиите, но и предлага редица функции, които преди това бяха запазени само за луксозния клас на марката. При определени ситуации на шофиране, автомобилът може да се движи полуавтономно за първи път в историята на марката, а като допълнително оборудване могат да бъдат поръчани интелигентни LED фарове, които не заслепяват насрещно движещите се автомобили. С коефициент на челно съпротивление Cd от 0,25, новата A-класа е аеродинамичният лидер в своя сегмент.

 

 

Дизайнерите на Mercedes-Benz са запазили спортната външност на автомобила, като в същото време функционалността и удобствата в салона са увеличени многократно. Новата А-класа може да бъде поръчана от март, а представянето на пазара започва през пролетта, като по същото време автомобилът ще бъде наличен и в България.

Във вътрешния дизайн марката Mercedes-Benz е възприела изцяло нов подход, който прави революция в компактния клас с ново усещане за простор. Бордното табло е разделено на две триизмерни хоризонтални секции, като долната секция е визуално отделена от същинската част на приборното табло чрез канал и изглежда така, сякаш плува пред таблото. Интериорното осветление с 64 цвята като допълнително оборудване предлага пет пъти повече цветове отпреди. На таблото пред водача е поставен двоен екран, който се предлага в три варианта - с два 7-инчови дисплея, с един 7-инчов и един 10,25-инчов дисплей и с два 10,25-инчови дисплея.

 

 

Новата A-класа е първият модел на Mercedes-Benz, който предлага изцяло новата мултимедийна система Mercedes-Benz User Experience (MBUX). Системата може да се адаптира към нуждите на потребителя, като по този начин се създава емоционална връзка между превозното средство, водача и пътниците.

Въпреки спортния си дух, новата A-класа предлага значително повече функционалност и по-голямо удобство, което я прави по-зряла. Обемът на багажното отделение зад задните седалки е 370 литра или с 29 литра повече в сравнение с предходния модел. Благодарение на задните светлини, товарният отвор е с 20 см по-широк отпреди, а подът на багажното отделение е с 11,5 см по-дълъг. В същото време са достъпни и екстри от по-високия клас автомобили, свързани с комфорта. За първи път в този клас модели като опционално оборудване се предлага не само отопление на предните седалки, но и вентилация, както и система с функция за масаж.

 

 

Новата А-класа дебютира с напълно нови бензинови и дизелови двигатели. Моделът А 200 се задвижва от 1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 163 к.с. и въртящ момент 250 Нм, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или опционалната 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя 7G-DCT. Благодарение на системата за изключване на два от цилиндрите, комбинираният разход на гориво е 5,1 л/100 км.

По-мощният вариант А 250 се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 224 к.с. и 350 Нм, комбиниран със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя 7G-DCT и среден разход на гориво 6,0 л/100 км.

Във варианта А 180 d, новата А-класа се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат, който развива мощност 116 к.с. и въртящ момент от 260 Нм. Моторът е съчетан със 7-степенна трансмисия с два съединителя 7G-DCT, а комбинираният разход на гориво е едва 4,1 л/100 км. На по-късен етап през годината ще бъдат представени още няколко нови двигатели. Стандартният резервоар за гориво е с обем 43 литра, а като опция се предлага и 51-литров.

 

 

Новата A-класа разполага с най-новите системи за подпомагане на шофирането, включително активна безжична комуникация с пътната среда, което осигурява на модела най-високото ниво на активна безопасност в този сегмент чрез функции, заимствани от S‑класата. За първи път А-класата може да се движи полуавтономно в определени ситуации. За тази цел автомобилът следи внимателно ситуацията на пътя чрез усъвършенстваните камери и радарни системи, които му позволяват да вижда до 500 метра напред. А-класата също така използва пътни карти и навигационни данни за функциите за подпомагане на шофирането. Активният асистент за дистанция може да помага на водача в множество специфични за маршрута ситуации, като удобно регулира скоростта на придвижване, преди завои, пресечки или кръгови кръстовища.

 

 

Оборудването включва и функции, като активен асистент за аварийно спиране и интуитивния активен асистент за смяна на платната. Новата A-класа се предлага стандартно и с разширения активен спирачен асистент. В зависимост от ситуацията той може да смекчи или изцяло да предотврати сблъсък с по-бавно движещи се, спиращи или спрели превозни средства и дори с пресичащи пешеходци и велосипедисти. Ако системата разпознае неизбежен сблъсък отзад, тя активира спирачките на автомобила дори в спряло състояние, за да намали риска от наранявания, като ограничи тласъка, възникващ при удар отзад.

Основният елемент на концепцията за безопасност на човешкото тяло е повишената здравина на конструкцията на пътническия отсек. Високата устойчивост на конструкцията на въздействия, предизвикани от пътнотранспортни произшествия, например при предни, странични или задни сблъсъци и преобръщане, се дължи най-вече на по-широкото използване на високоякостна, ултраякостна и пресована стомана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване