02/09/18 07:35
(http://offnews.bg)

ООН разреши на севернокорейската делегация да присъства в Пьонгчанг

Съветът за сигурност на ООН даде одобрение за пътуване на севернокорейска делегация за откриването на Зимните олимпийски игри.

Въпреки че в състава на делегацията има лице, подложено на санкции от организацията, то все пак ще присъства на церемонията. Очаква се делегацията да присъства на откриването на олимпиадата днес и да остане до неделя.

Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, в която влиза по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг. 

Единственият член на делегацията, който е обект на санкции, е Чо-хви. Той е високопоставен служител в държавната администрация на Северна Корея. 

Под натиска на САЩ международната общност наложи по-тежки санкции, целящи севернокорейската икономика и ограничаване на ядрената програма на страната. Южна Корея обаче прояви гъвкавост към тези правила заради предстоящото посрещане на севернокорейците на игрите в Пьончан.

Властите в Южна Корея изпратиха чартърен полет, който да превози севернокорейски скиори, разрешено беше на северната съседка да използва 9700-тонен ферибот за транспортирането над 100 представители на севернокорейска артистична трупа, която ще изнесе спектакли на игрите и беше заявено също, че се разглежда искане за доставка на гориво за ферибота.

Двете държави, които имат замразени отношения, се разбраха да поставят началото на помирителните си жестове заради Олимпиадата в Пьончан с общи тренировки и приятелски състезания на скиорите си в севернокорейския зимен курорт Масик.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване