02/10/18 09:23
(transmedia.bg)

Сирия е изстреляла зенитни ракети по израелски самолет

 

Сирия изстреля няколко зенитни ракети по израелски изтребител Ф-16. Самолетът на еврейската държава е нанесъл удар по ирански пункт за управление на безпилотни самолети в Сирия, от който днес е бил изстрелян от сирийска територия дрон към Голанските възвишения, съобщава БГНЕС, цитирайки ТАСС.

Безпилотният апарат е проникнал във въздушното пространство на Държавата Израел, се казва в комюнике на Армията за отбрана на Израел. „Израелските ВВС нанесоха удари по елементи на системата за изстрелване на ирански летателни апарати от територията на Сирия. По време на атаката няколко зенитни ракети бяха изстреляни по самолет на израелските ВВС. Пилотите на един от самолетите са се катапултирали в съответствие с процедурата. Летците са се приземили на територията на Израел и са настанени в болница за лечение“, се казва в съобщението.

„Започнато е разследване на инцидента“, се посочва още в комюникето. „Армията за отбрана на Израел разглежда иранското нападение и сирийския отговор (със зенитни ракети) като сериозно и незаконно нарушение на суверенитета на Израел. Армията държи събитията под контрол и е напълно готова да действа в зависимост от оценката на ситуацията и необходимостта“, се подчертава в комюникето.

По-рано днес ВВС на Израел са унищожили в Сирия ирански пункт за управление на дронове, съобщи говорителят на израелската армия Джонатан Конкрикус в Туитър. Той добави, че унищожаването на пункта е потвърдено. Преди това израелски вертолет е свалил над Голанските възвишения ирански дрон, нахлул във въздушното пространство на страната от Сирия. В отговор Армията за отбрана на Израел нанесе удари по ирански обекти в Сирия, съобщиха от армейската пресслужба.

„Армията за отбрана на Израел ще продължи да действа против всякакви опити за проникване в израелската въздушно пространство и ще пресича решително всякакви опити за нарушаването на израелския суверенитет“, подчертаха израелските военни.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване