02/13/18 05:19
(http://www.klassa.bg/)

QR кодове може да лекуват

 Нови изследвания на университета в Копенхаген предполагат, че бъдещите лекарства може да бъдат по-лесни за преглъщане и по-умни от хапчетата днес. Изследователите са адаптирали технологията за мастилено-струен печат, за да отпечатват хранителни QR кодове, които могат да съдържат доза лекарство, съобразена с конкретните нужди на пациента, които при сканиране разкриват съществена информация за безопасност преди консумация.

Много от потенциалните предимства на този подход, определени в предишни изследвания, обвързани с възможностите за печат на лекарства, а не с формата на QR кода, която е вероятната форма, която би трябвало да бъде - помислете за QR кода като приветлив гланц върху лекарствената торта ,

Основната полза е приспособяването на дозата. Ако може буквално да се отпечатат лекарства, може да се постави перфектното количество от едно или повече лекарства при едно отпечатване, което намалява броя на лекарствата, които пациентът трябва да приема отделно и без необходимостта дозата да бъде закръглена до най-близкото количество, което се случва при производството. Дори е възможно да се определя скоростта, с която дозата лекарство ще се освобождава след поглъщане.


Може да се използват и различни цветове, идентифициращи различните лекарства, съдържащи се във всеки принт, като и да се променя интензитета на всеки цвят, указвайки силата на дозата.

Този подход, би могъл също да помогне за предпазване от фалшиви лекарства. Въпреки че теоретично, би било лесно да се отпечатат QR кодове за поглъщане, които не съдържат никакви лекарства, а използват флуоресцентни мастила или допълнителни холограми, което ще направи фалшификациите доста лесни за откриване.

Фокусът на това конкретно изследване е отпечатването на добър, четлив QR код. Има много причини, поради които това може да бъде полезно, особено предоставяйки на пациента достъп до полезна информация. Данни за дозата, името на пациента, дата на употреба, информация за производителя и инструкции как да се приема лекарството може да се появява на екрана на смартфона при сканиране на лекарството или ако е необходима допълнителна информация, кодът може да пренасочва пациента към уеб страница.

Независимо от излагането на отпечатаните кодове на влага, екипът установил, че кодовете остават четливи за iOS и Android устройства, използващи често различни приложения, при условие че кодовете са били гладки по време на отпечатването и не са били намачкани преди сканирането. Изследователите са използвали противопсихотичното лекарство халоперидол, разтворено в млечна киселина и етанол, отпечатано върху бял субстрат.


Има няколко недостатъка. Единият е, че пациентът ще се нуждае от заредено устройство, за да прочете кода и може да се нуждае от мрежова връзка, ако данните трябва да бъдат изтеглени от мрежата. Кодовете също могат да бъдат нечетливи, ако са повредени или са оставени да избледняват с течение на времето, така че по-нататъшните изследвания може да се съсредоточат върху принтове, устойчиви на светлина, температура и влажност.


Тези техники биха могли да помогнат на  пациентите за спазването на предписаните им дози лекарства. Изследването е водено от Магнус Едингера, Даниел Бар-Шалома, Никлас Сандлър, Юка Рантанен и Наталда Генина от Университета в Копенхаген и университета „Або Академи”. Работата им продължава.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване