02/13/18 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Близо ли е краят на археологичското ни наследство?

 „Не искам да съм лош пророк, но от една-две години ме предупреждават хора от високо ниво, че определени кръгове не са съгласни да дават пари за археология, по тарифата, публикувана в "Държавен вестник", а също и със спазването на строги правила. Така или иначе очаквам изграданета система да бъде атомизирана, защото тогава ставаме по-лесни за управление и преставаме да бъдем фактор, с който да се съобразяват“. Това коментира доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националният археологически музей  (НАИМ) при БАН, на въпрос относно проект за промени в Закона за културното наследство.

Част от промените предвиждат възможност за сформиране на частни сдружения, които да правят проучвания под претекст, че в България има много археолози без работа.

„Тези предложения тревожат археолози от цяла България, защото представляват опит да се заобиколи закона и да се приватизира археологията.

Прочетете пълния текст на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване