02/13/18 10:54
(http://www.clubz.bg/)

"Галъп интернешънъл": Не харесваме Истанбулската конвенция, но харесваме акция "Лукс"

Да спрем насилието срещу жени.

На фона на исканията за провеждане на референдум по въпросите на Истанбулската конвенция, социологическата агенция "Галъп интернешънъл" излезе днес с проучване. Основният извод е, че мнозинството от българите изразяват "сериозно неодобрение" към документа.

Изследването е на база проучване "лице в лице" сред 776 души между 2 и 9 февруари, както и експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души по специалната панелна методика, която осигурява възможно най-висока представителност на данните.

"86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета  приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят", е основният извод.

"Разбира се, по този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите", обобщават социолозите.

Логично, гражданите подкрепят различните типове провеки, анонсирани тези дни от институциите - проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в БДЖ. Те са свързани с темите с кмета на Септември Марин Рачев, обвинен за раздаване на обществени поръчки на приближени, с конституирането на новия антикорупционен орган, с проврките на лъскавите коли от прокуратурата в акция "Лукс", с разследването на Нова тв за злоупотреби в железниците и пр. 

"78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно", отчитат по повода от "Галъп интернешънъл".

По повод разкритията по отношение на БДЖ, анкетираните са били помолени да дадат цялостна оценка на железниците по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. 

"Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош. Обществото е безусловно съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне", се казва в заключение в доклада на агенцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване