02/13/18 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Лъчезар Бояджиев с първа ретроспективна изложба у нас

 Изложба „Sic Transit Gloria Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ на художника Лъчезар Бояджиев се открива в Софийска градска художествена галерия утре от 18 ч. и ще остане там до 11 март. Това е първа ретроспектива на автора в България, показваща опита от над 20-годишната му международна практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби. Ще могат да се видят едни от най-ранните работи на художника, създадени в хаотичното време на еуфория и надежди за промяна веднага след събитията от 89-а. Те са показвани преди всичко извън страната и са участвали в исторически международни изложби като „Отвъд вярата. Съвременно изкуство от „Източноцентрална Европа”, 1995, „След стената: изкуство и култура в пост-комунистическа Европа”, 1999, „Кръв и мед/Бъдещето е на Балканите”, 2003, и много други.

Бояджиев е сред най-известните съвременни български художници. Той е един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и творец с мащабна международна кариера, както и публична фигура с особено значима критическа позиция на българската арт сцена.

През годините художникът е участвал в биеналета, групови експозиции и конференции от Сао Пауло до Сидни и Гуанчджоу, както и в почти цяла Европа. Творбите му са част от множество музейни сбирки по света и у нас. СГХГ притежава най-много от тях в колекцията си за съвременно изкуство. Куратори на настоящата изложба са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева.

Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността. Произведенията му са свързани с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене...

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване