02/13/18 20:58
(http://offnews.bg)

Роми в Самоков организираха протест срещу дискриминацията, кметът го забрани

Роми организираха протест срещу дискриминацията в Самоков. Кметът на града Владимир Георгиев обаче го забрани. 

В детските градини не се допускат ромски деца. Ромските деца се изпращат само в една детска градина, в която има само ромчета, обявиха организаторите на протеста. 

Организаторите припомнят и решение на Общинския съвет за обединение на две ромски училища - начално училище „Петър Берон“ и Основно професионално училище „Неофит Рилски“, вместо те да бъдат присъединени към други училища и да не се стига до капсулиране на ромската общност.

Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и да бъдем отхвърлени от обществения живот в Самоков. Само в ромския квартал ще се развива социалният ни живот. Самоков се очертава като един от най-нетолерантните градове в България, които не приемат различни по цвета на кожата! Интеграцията е двустранен процес, обявиха организаторите на протеста. 

Той беше насрочен за 18 февруари, в 14 часа, на площада пред общината. 

Кметът на Самоков обаче забрани провеждането на протеста, а като причина той посочва "обезпечаване на сигурността и спокойствието на гражданите". 

"На 18 февруари 2018 г. е големият християнски празник Сирни Заговезни (Прошка). Тогава много граждани се прибират в Самоков, което означава, че ще има сериозно присъствие на хора на центъра и площадното пространство. Протестният митинг, по Вашите думи, ще съдере около 500 души, което значително ще затрудни придвижването по центъра и ще наруши правото на гражданите за свободен достъп, отдих и разходка", посочва кметът.

В решението си той допълва, че на площада е монтирана и ледена пързалка, на която през почивните дни се пързалят много деца, които ще станат неволни участници в протеста и родителите им ще се притесняват за сигурността и спокойствието им. 

Освен това, тъй като туристическият сезон в Самоков и Боровец е в разгара си, градът се пълни с туристи, което отнема от ресурса на полицията, а при провеждането на протеста ще има нужда от полицейско присъствие, допълва Георгиев.

След решението на кмета да не разреши провеждането на протеста ромите ще излязат да се пързалят на ледената пързалка, обяви един от организаторите на демонстрацията Христо Николов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване