02/13/18 09:02
(http://offnews.bg)

Силата е с него

Миналото лято котдивоарецът Кеси беше един най-търсените халфове в Италия - предвид че направи брилянтна кампания 2016-17 в “Аталанта” (които успяха да се класират на заветното четвърто място в последния ден на миналия сезон). Кеси представляваше интерес за “Ман Юнайтед”, “Челси” и “Ливърпул”, но в крайна сметка амбицията и невероятната оферта на “Милан” го убедиха да отиде на “Сан Сиро”. Малцина от новите футболисти в отбора бяха очаквани с толкова голямо нетърпение, както Кеси – не само заради личните му качества, но и заради голямото търсене в модерния футбол на box-to-box полузащитници тип “Погба”, които имат физическите и психически възможности да изнесат цял сезон.

Още от първия ден енергията и силата на Кеси и в двата края на терена запълниха празнината, оставена от Дженаро Гатузо и Марк Ван Бомел, с която “Милан” имаха сериозни проблеми последните няколко години (да не почваме за Пирло). И, разбира се, всички бяха наясно, че Кеси тепърва трябва да подобри техническите си качества, но въпреки това инвестицията от 28 милиона евро започна да се изплаща още в първата му година. От самото начало на сезона и при всеки мач в групите на “Лига Европа” Кеси в ролята на “разбивач” беше глътка свеж въздух в стартовите 11 на Винченцо Монтела. Котдивоарецът, макар да нямаше качествата на Пирло, не само “патрулираше” през защитата, но и беше натоварен и със задачата на изнася топката.

Ранните победи този сезон разделиха феновете – някои съмняваха, че победите над по-малките отбори не показват истинската форма на “росонери”-те. Кеси – заедно с Леонардо Бонучи, Никола Калинич и Хакан Чалханоолу - беше един от футболистите, чието представяне постепенно се стабилизира и това се отрази на целия отбор. В крайна сметка обаче Монтела беше уволнен в отчаян опит да бъде спасен сезона - и откакто Гатузо пое отбора, нивото на игра изцяло се промени.


Носителят на световната купа имаше какво да доказва отвъд страстта и дори бяса, които показваше като футболист. Но именно тези две негови качества позволиха на италианския треньор да помогне на неколцина играчи на “Милан” да подобрят играта си. Без съмнение Кеси се възползва най-добре от новата ера “Гатузо”, особено от началото на тази година. Всеки уикенд виждаме как бившият централен защитник (като юноша) не само “охранява” зоната зад централната линия, но и изнася технично, че и дори нерядко се втурва в нападение в последната трета от терена. Едни от най-добрите му мачове бяха срещу “Интер” за купата (с продължения), но и срещу “Каляри” в лигата; дори само тези два примера подсказват, че Кеси е в състояние да контролира темпото не само в отбора на Гатузо, но и изобщо в мача. (Неслучайно е полевият играч с най-много изиграни минути този сезон в цялата Серие А.)

В много отношения това е благословия за “Милан”, които имаха нужда от него във всяка една минута на терена този сезон, но вече се чуват и критиците, които казват, че Кеси просто ще рухне – тъй като твърде много се разчита на него. Това е нещо, което със сигурност притеснява и Гатузо - особено след като “Милан” в момента играе на три фронта. Кеси обаче оправдава очакванията от началото на сезона и подобри играта си, а освен това е и движещата сила в средата за отбор, който все още има за какво да се бори. А да не забравяме, че навърши едва 21 години през декември. Ако “Лудогорец” търсят вариант как да надделеят над италианския гигант, трябва да помислят как да неутрализират най-вече двама футболисти (ако допуснем, че все пак ще са титуляри) – Патрик Кутроне в нападението и най-вече Франк Кеси в средната линия.

Публикувана на 02/13/18 09:02 https://offnews.bg//nashite-avtori/silata-e-s-nego-674754.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване