02/14/18 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Ангелкова: Работим интензивно за директна линия София – Пекин

 Работи се интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Това увери министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформална среща на министрите на туризма по време на българското европредседателство.

„По време на срещата миналата година16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин“ добави тя и уточни, че в момента се водят разговори, но предстои много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана. Тя изрази надежда, че по време на втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да има конкретика, която да се съобщи.

„Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватска той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словакия. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния“, разясни ресорният министър. Според нея това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи.

По време на първата част от разговорите министрите са обсъдили ролята на туризма в икономиката на всяка една от страните и колко е важна тази индустрия за всички, тъй като тя създава изключително много работни места и повече от 10% от БВП на Европа.

По-голяма част от делегациите са се фокусирали върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт. „Най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи като Airbnb. Също така да се създаде допълнителна свързаност в региона, не само между отделните столици“, уточни Ангелкова.

Коментирана е и темата за интеграцията на Турция, както и създаването на съвместни продукти с далечни пазари. По думите на родният министър на туризма е говорено и за нови възможности за финансиране на туризма

В отговор на журналистически въпрос Ангелкова заяви, че Турция е важен пазар за България, тъй като 636 хил. са посетели страната. „Тя е важна за нас както за икономиката, така и за всички други секторни политики, които правителството води. Очакваме и тази година да има ръст на турски туристи не само през зимата, но и през цялата година“, каза тя.

Елжбета Биенковска, еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия пък каза, че туризмът е много важен и той има влияние върху други отрасли. Според нея без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили пък каза, че е важно да се говори за туризма по време на председателството. „Вече има нови идеи как да си сътрудничим. Имаме възможност да обсъдим как ще се развива отрасълът и как да се постигне възможно най високо качество в епохата на цифровизацията. Тук сме да окажем пълна подкрепа и да помислим как ще работим оттук нататък“, бе категоричен той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване