02/14/18 05:18
(http://www.klassa.bg/)

За кучето касичка и неговата щедрост

 Ръководството на Националната здравноосигурителна каса и дори надзорният й съвет всякога са имали странно поведение, когато трябва да се включи финансирането на ново лечение в Националния рамков договор. Дали заради спестовност, дали заради желанието да не се изразходва обществен финансов ресурс, винаги, когато български лекари поискат заплащането на нова дейност, преговорите са тромави и никога не се увенчават с успех от първи опит. Примерите са много.

Независимо от стиснатостта си шефовете и надзорниците на НЗОК видимо не проявяват спестовност. Примерите и тук са много, но един е особено показателен.

Преди броени дни проф. Григор Горчев – човекът, въвел за пръв път в България роботизираната хирургия, обяви, че от 1 април, когато влиза в сила новият Национален рамков договор, касата ще заплаща интервенциите с машината „Да Винчи“ не само при доказан карцином, но и при доброкачествени тумори. За всяка една такава манипулация тя ще брои по 8000 лева независимо от вида на образуванието. По мнението на проф. Горчев, това е удобен начин за своеобразно „източване“ на касата. И като се има предвид неговия авторитет на лекар, недостигът уж на финанси в касата за далеч по-тежки диагнози от миоми, по всичко личи, че той е напълно прав.

В същото време топклиники в българското здравеопазване трупат дългове в милиони, защото спасяват човешки животи със сложни интервенции, за които никой не им плаща. Пределно ясно е, че лечението на стафилококов сепсис, който е дал отражение дори в очите, не е козметична процедура, нито е екстра, за да не заплаща въпросната каса трикомпонентната антибиотична терапия на болницата. За касата, и най вече за нейните надзорници обаче, това май не е много ясно. Защото независимо от персоналния състав на надзорния й съвет, принципът на включване на нови клинични пътеки, увеличаване на цените на някои от тях и орязване на други е въпрос са секторен лобизъм. Накратко, който от научните дружества в медицината има хъс и настойчивост, той и успява да прокара повече пари за дейности в своята сфера. Откъдето и да бъде погледнато, такъв начин на договаряне изглежда твърде нелицеприятен. Едва ли някой ще дръзне да оспори, че миомата на матката и карциномът не са еднакво тежки по заболявания. А ще дръзне ли някой от надзорниците да възрази, че едно иновативно приложение на байпас за спасяване на крайник е нещо, без което може да се мине. Ясно е, че възражения (по съвест) няма да се чуят. Затова, редно е Надзорният съвет да помисли как може да бъде изравнено неравенството между секторите в медицината. Защото заради тях НЗОК не от днес е заприличала на онези прочути в миналото кучета касички, които само взимат монетите, но не пускат нито стотинка, ако не се досетиш къде е скрито ключето и как да подходиш с него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване