02/14/18 12:54
(http://www.clubz.bg/)

МВР и прокуратурата си прехвърлят тревогите на левицата за политшпионаж

Шуменската сага със събирането от властите на партийна информация от местната структура на БСП придоби нов обрат. След като миналата седмица МВР обяви, че е действало по нареждане на прокуратурата, днес от държавното обвинение отрекоха и прехвърлиха топката отново в полето на силовото министерство.

Става въпрос за проверка, разпоредена от районната прокуратура на областната дирекция на МВР за противодействие на икономическата престъпност. В рамките на проверката в комисията за конфликт на интереси, е изисквана информация от Общопартийната контролна комисия на БСП за това кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията, кои са участвали в общински съвети, кои са членове на БСП и т.н. 

Член на БСП, обект на проверката, който е бил държавен служител там, е уволнен именно заради партийната си принадлежност, оплакаха се от левицата. Лидерът Корнелия Нинова изтъкна, че човекът не е бил член на партиен ръководен орган и е спазил това ограничение за държавните служители. След което обвини прокуратурата, че изпълнява политическа поръчка, а опонентите на партията "ровят" в делата на БСП в областния град. Нинова поиска Главна прокуратура да провери работата на районната по този казус.

Сагата се доразви с дефилето на вътрешния министър Румен Радев в парламента миналата седмица. Радев неизбежно трябваше да коментира действията на подопечните му, като заяви, че МВР е изземало чувствителната за социалистите партийна информация по указания на Районна прокуратура-Шумен. 

Оказва се, че отстраненият служител на комисията за конфликт на интереси в Шумен излъгал, че не е членувал в БСП, както и че е бил "натопен" от съпартиец. По думите на Радев прокуратурата е издала постановление, с което задължила МВР да провери има ли невярно съдържание в подадените от държавния служител документи. Министърът се ядоса, че надпартийното МВР било замесено във вътрешен за левицата проблем и сложи точка на казуса.

Днес обаче главният рокурор Сотир Цацаров излезе с изявление, базирано на разпоредената по искане на левицата проверка за действията на обвинението в Шумен. В него се посочва, че силовото министерство не е действало по разпореждане на прокуратурата:

"Значителна част от информацията, изискана  с писмото на директора на ОДМВР - Шумен от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен".

Това даде повод на левицата на свика извънреден брифинг в кулоарите на парламента след приключване на пленарното заседание за деня. Депутатът Драгомир Стойнев обави, че МВР се ползва за "политически натиск, като политическа бухалка". Той поиска МВР да обяви кой и на какво ниво е разпоредил събирането на партийната информация извън нужното за установяване на политическата принадлежност на уволнения държавен служител.  

Стойнев прозря в действията на институциите опит за репресия върху членове и симпатизанти на партията, както и политически шпионаж - какво мислят, гласуват, кого предлагат за номинации за кметове и пр. съпартийците му в областния град.

"Нека сега Валентин Радев дойде пак в парламента да видим дали пак ще ни излъже. Тук да не сме Гестапо или СС!", възмути се социалистът и поиска най-малкото извинение от министъра.

От левицата обаче не коментираха по същество в какви законови нарушения е заподозрян съпартиецът им, за да му бъде назначена проверка по линия на икономическата престъпност. Нито как се казва той.

"Дали ще е Иванчо, Драганчо или Петканчо, не е това въпросът", отсече Стойнев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване