02/15/18 08:56
(transmedia.bg)

Речта на Господаря 3.0

 

Първо телевизионно интервю за премиера Бойко Борисов за 2018 г. Това видяха в сряда вечерта зрителите на Би Ти Ви. Борисов подчертано избягва формата на телевизионното интервю от средата на втория си мандат като премиер и тенденцията продължава и през третия. Борисов не се включи с интервю дори, когато България пое председателството на Европейския съюз. Не, че не присъства всеки ден в медиите. Особено в едни конкретни медии.

И все пак – защо Борисов поиска да говори?

Бойко Борисов се чувстваше забележително комфортно по време на интервюто. Един кратък непринуден диалог казва всичко:

”Водещ: Имаме минута

Премиер: Ше имаме повече, това е важно

Водещ: Ще ни отрежат от ефира

Премиер: Нема кой да ни отреже, говориме за милиарди“

Телевизионната изява на Борисов крещеше: „Аз съм шефът“.  И това е обичайно за премиера. Въпросът е защо Борисов почувства нужда да го напомни. Или някой някъде е поставил на масата този въпрос. На онази на маса, на която става безшумното, безгласното, невидимото разпределяне и усвояване.

Във видимата част на посланието си Борисов показа, че се страхува от общественото мнение по каквато и да е тема. „Няма само ние да носим негативите“. Така Борисов аргументира отказа на ГЕРБ да вкарат за гласуване в Народното събрание Истанбулската конвенция. Това е поредния пример, в който Борисов показва, че водещ за него не е принцип или политическа убеденост, а това накъде се люшва общественото мнение. Борисов е пристрастен към данък обществено мнение и майстор в моменталното вземане на поредния завой.

Изтеглянето на Истанбулската конвенция, впрочем, е пореден пример защо ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат реформатори и никога не биха тръгнали да променят някаква статукво. В която и да му е форма.

Но в монолозите на Борисов имаше и много важна не толкова публична и видима линия

Във всичките си досегашни телевизионни изяви Борисов предпочиташе да не изрича ключовата дума „Пеевски“. Когато все пак му се наложеше да отговаря на въпрос за близките си отношения с ДПС депутата го правеше с раздразнение и в опит да минимизира щетите. Спомняте си „Пеевски си отива. Пеевски напуска страната“, или „Няма да приема да ми го пришиват“ (Пеевски – бел. рд.).

Но в последното си интервю Борисов съвсем непредизвикано и без съвсем смисъл изрече ключовата дума „Пеевски“. Направи го в напълно безсмислен опит да атакува началника на кабинета на президента Румен Радев Иво Христо. Според Борисов Христов е „сив кардинал“, който е бил изпълнителен директор на „телевизията на Пеевски“.

На първо място това не е съвсем точно. На второ – атаката на Борисов беше напълно безсмислена. Премиерът очевидно визираше престоят на Иво Хрисов в „Балкан българска телевизия“ (ББТ). По време на визираното от Борисов време ББТ беше собственост на оръжейния търговец Петър Манджуков. Това коментира и самият Христов в профила си във Фейсбук. Този факт едва ли е убегнал на Борисов. А изказването му означава, че той слага знак за равенство между Манджуков и Пеевски. Премиерът може и да е прав, но въпросът е дали чак сега го е осъзнал. Ако не е – защо го казва сега.

Осветляването на връзки и бизнеси не приключи тук. Борисов посочи и Цеко Минев като реален собственик на „Юлен“. При това с коментара, че всеки го знае.

Всеки може и да го знае, но е факт, че българските институции отказват да обявят кой е собственикът, който се крие зад безработния кипърец, номинален притежател на акциите.

Посочването на Минев от Борисов може да има тежки последици за бизнеса на банкера. И е любопитно защо Борисов премина в атака и по тази линия.

И Минев и Манджуков в момента са в топли бизнес отношения с ДПС депутата Делян Пеевски. Това личи несъмнено от поведението на медии на Пеевски.

Защо тогава Борисов ги осветлява?

Частичен отговор може да даде един слух, който обикаля от близо месец. Слухът, че нещо между Борисов и Пеевски не върви, както трябва. Свидетелствата в тази посока са само косвени. Една част от тях са свързани с публикации в медии, които са в периферията на армада на ДПС депутата, които изнасят провокативна информация за бившата партньорка на Борисов Цветелина Бориславова. Запознати с нрава на Борисов твърдят, че макар и да няма отношения с Бориславова той често вдигал кръвното по тези проблеми. Очевидно темата е доста по-дълбока.

И ако това ви се струва прекалено конспиративно или жълто, то акцията на прокуратурата срещу кмета на Септември (от ГЕРБ) си е съвсем истинска.

Тази акция има всички белези на стила „казвам ти дъще, сещай се снахо“. Последвалите коментари от председателя на специализираната прокуратура Иван Гешев, че България е разделена на феодални владения, които са взети на концесия е директен намек към някого. Най-вероятно към този, който има най-много кметове, т.е. феодални владетели. А това, разбира се, е ГЕРБ. И понеже ГЕРБ е Борисов, а Борисов е ГЕРБ то очевидно премиерът е възприел намека към себе си.

И побърза да покаже, че държи кормилото на управлението. Засега здраво…

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване