02/16/18 11:10
(transmedia.bg)

Журналисти питат съдиите във ВСС: Толкова ли бързо забравихме?

 

Днес в деловодството на Висшия съдебен съвет беше внесена позиция на журналисти с професионален интерес към състоянието на съдебната система и върховенството на закона у нас от различни медии. Позицията е също така подкрепена от  творци и активни граждани. Становището е адресирано до съдийската колегия на ВСС, която трябва да избере председател на Софийския градски съд (СГС) на 20 февруари. Всички подкрепили позицията коментират участието на Светлин Михайлов в надпреварата за административен ръководител на СГС:

Съдебните кадровици ще избират между две кандидатури – на Евгени Георгиев и на Светлин Михайлов, който вече е председателствал СГС.

Първият мандат на Светлин Михайлов беше провал за самия съд, а вторият би бил катастрофа за цялата съдебна система, коментира още през 2009 г. Константин Пенчев, който днес е съдия в Конституционния съд.

На практика това ще бъде първият избор на новите съдебни кадровици за ръководител на изключително важната съдебна инстанция, каквото е Софийският градски съд.

Избор, който ще покаже на българското общество и на нашите европейски партньори доколко българската съдебна система има воля да наложи върховенството на закона срещу мъртвата хватка на задкулисието.

Избор в дните на българското европредседателство, което е съпътствано от непрестанни критики към България за липсата на напредък в съдебната реформа и налагането на върховенството на закона.

Затова този избор ще е знаков. Ще предпочетат ли съдебните кадровици кандидатурата на магистрата, чийто период в СГС ще се запомни главно с множеството скандали и с изключително лошата организация,  както припомня юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”?

Ако на 20 февруари бившият шеф на СГС Светлин Михайлов бъде избран отново на този пост, ще се случат със сигурност следните неща:

– Ще избухнат поредица от скандали, свързани с грехове на „стария – нов“ кандидат за шеф на СГС

– Ще се докаже, че новата съдийска колегия на ВСС не гледа напред, а се връща към онова минало на политически и олигархични зависимости

– Ще бъде даден много лош знак на нашите европейски съюзници за това, че съдебната ни система не се обновява и реформира

Уважаеми членове на съдийската колегия на ВСС,

Прочетете внимателно мотивите, заради които не е бил отново избран на поста председател на СГС Светлин Михайлов през 2009 г..

Консултирайте се с тези съдии, които помнят скандалите с изпълнението на политически и бизнес поръчки през 2007 – 2008 г.

Не позволявайте досегашните срамни практики в това отношение да продължат.

Залогът не е само престижът на съдебната система. Залогът е международният авторитет на България.

Асен Йорданов – директор на сайта „Бивол“, Бойко Станкушев – журналист, Григор Лилов – журналист, Димитър Стоянов – журналист от сайта „Бивол“, Елена Алексиева – писател, драматург, Емил Янев – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Иван Момчев – режисьор и писател, Кин Стоянов – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Любомир Давидков – журналист, Мария Божова, Мария Дерменджиева – преводач, проф. Никола Алтънков – икономист, Николай Стайков – икономист, журналист, член на борда на Антикорупционния фонд, Петя Владимирова – журналист от сайта „Дневник“, Полина Паунова – журналист от сайта „Mediapool“, колумнист в „Дойче веле“, Рени Нешкова – журналист от сайта „Студия Трансмедия“, Светла Петрова – журналист, Тома Белев, природозащитник.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване