02/16/18 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Румен Радев: Моят екип не е причина за напрежението между институциите

 Екипът на президента не е причина за появата на напрежение между него и премиера Бойко Борисов. Тази теза защити самият държавен глава Румен Радев. Повод за коментара му се оказа вчерашното интервю на министър-председателя пред bTV, в което той го призова да не слуша „беквокалите си“ и определи шефа на кабинета му като „сивия кардинал“ в екипа му.

„Изключително съм поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация. Не само тяхното настояще, но проявява и творчество по отношение на тяхното минало. Горд съм, че имам интелигентни съветници, секретари и началник на кабинет, но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас“, заяви в отговор Радев.

Президентът изтъкна, че истинската причина за напрежението между институциите са няколко теми. Сред тях била „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет", комисията в НС за новите изтребители, която той определи като скалъпена, както и „грубите лъжи“ покрай нея. Радев недоволства и срещу прекратената модернизация на въоръжените сили, както и проблемите около новия антикорупционен закон. Той даде пример и с последното вето върху закона за посевите, което бе преодоляно и отхвърлено от НС. „Това са все неща, които всяват напрежение, дори и моето отхвърлено вето върху иновативните лекарства. В същото време бяха разпределени огромни суми и то в сфери, където има най-малкото проблеми, каквото е санирането“, посочи президентът.

На свой ред Радев влезе в полемиката на Борисов, свързана с взаимоотношенията и постави въпроса дали премиерът е имал или има бизнес отношения, както и срещи с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Държавният глава коментира и Истанбулската конвенция. Попитан дали приема като победа нейното отлагане, той заяви, че поздравява Борисов са прогреса е неговата позиция. И поясни, че и той може да му даде съвет: „...Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България, а да прочете конвенцията на английски или френски“.

Радев коментира и планираната среща във Варна между ръководителите на евроинституциите и турския президент Реджеп Евродган. По думите му е важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване