02/18/18 07:37
(http://www.klassa.bg/)

320 лв. заделя българинът за море, къмпингът е най-скъп

 С около 11% по-скъпо ще ни струва почивката на родното Черноморие това лято, като цените ще са по-високи не само у нас. Колко ще струва морето на българина това лято? Кой курорт е най-предпочитан от нашенци и от чужденци? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Румен Драганов, директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

 

 

- Г-н Драганов, обявихте, че цените за почивка по родното Черноморие това лято ще скочат с 11%. Какво налага това увеличение?

 

 

- Увеличението е на база на няколко неща. Първо - Европейското председателство направи възможно да бъдат използвани цени за хотели в София, които са по-добри от цените, които сме имали до момента. Едновременно с това да се увеличи заетостта. Второ - имаме нагласа за компенсиране на изоставането, което имахме в цените от предходни години с вдигането на цената на енергоносителите, енергопетрола и други общи разходи в туризма. Не на последно място това е желанието да се предлагат по-качествени продукти на по-висока цена, включително и по-добро заплащане на персонала, който осигурява тези услуги. Така че, когато сметнете средна цена за август 2017 г. и средна цена 2018 г. - очакваме увеличението да бъде в рамките на 11%. 

 

 

- Колко средно харчи българинът за почивка у нас и в чужбина?

 

 

- Средно българите у нас харчат по 295 лв., а в чужбина 458 лв. Тази година и в България, и извън нея ще се харчи повече. Тук разходите ще бъдат около 320 лв., а в чужбина около 520 лв. Средната цена от 320 лв., която очакваме е, когато говорим за средна продъжителност на престоя. Българите отдавна не стоят по 7 дни. Те прекарват по 2,8 дни средно на едно място. Ако става въпрос за една седмица, тогава цената е 1100 лв. на човек, а в чужбина е двойно повече -  2200 лв. Но там също не почиват повече от няколко дни, обикновено отиват за един ден и се връщат, след това тръгват за друго място. Хората използват т. нар. уикенд почивка. Стилът на живот вече е друг. Българите пътуват 5,8 пъти годишно с обща продължителност 5,8 дни. 

 

 

- При същите условия колко ще излезе почивката в Турция и Гърция?

 

 

- В Турция обявеното увеличаване ще бъде от 13% до 16%, което е в следствие на това, че през последните две години страната намали драстично цените заради големия отлив на туристи там. По същия начин реагират пазарите на други съседни дестинации като Гърция и Кипър, които също следвайки политиката на Турция и това, за да бъдат конкурентно способни на нея, те също свалиха цените. И сега се връщат на нормални, по-високи нива. А ако говорим за целия Европейски съюз, увеличението ще е в рамките на 2-3%.

 

 

- Колко българи се възползват от услугата All inclusive?

 

 

- Много малък брой. Имаме около 17 млн. пътувания годишно на българи у нас. Броят на тези, които ползват пълен пансион или т.нар. All inclusive - закуска, обяд и вечеря, е не повече от 3 500 човека. 

 

 

- Къде предпочитат да ходят българите на море (по Северното и по Южното Черноморие)?

 

 

- Предпочитаните места на юг са всички населени места от Бургас чак до Ахтопол. А от Северното Черноморие най-предпочитан курорт е Албена, който предлага много изгодни цени за нашенците. 

 

 

- Кой е най-скъпият и най-евтиният курорт за джоба на българина у нас?

 

 

- Като най-скъпа дестинация се очертават караваните на Лозенец. Учудващо, но къмпингът се оказва най-скъп, от който и да е друг вид почивка. Високи са цените и на хотелите, които предлагат балнео, СПА и редица услуги за релакс. Следват вилите, които са самостоятелни постройки с множство екстри в тях, както и по-големите апартаменти под наем. Разбира се, хотелите 4-5 звезди на първа линия остават най-луксозни. 

Най-евтино излиза в края на октомври в курорта Царево. 

 

 

- А най-предпочитаната дестинация по Черноморието ни от чужденците?

 

 

- Слънчев бряг като обем е водещ. 

 

 

- Ще засегнат ли по някакъв начин туристическия поток акциите "Тишина" на Валери Симеонов от миналото лято?

 

 

- Туристическият поток по никакъв начин няма да бъде засегнат - тоест по никакъв начин това няма да се отрази негативно. Напротив. Акциите от миналата година се отразяват много позитивно, като се очаква позитивно да се отрази и събарянето на т.нар. преместваеми обекти от цялата плажна ивица на територията на Слънчев бряг. Тя ще бъде освободена от павилиони, сергии и др., които нямат нищо общо със съвременния туризъм. 

 

 

- Ще дадат ли резултат усилията Слънчев бряг да избяга от образа си на алкохолен туризъм?

 

 

- Слънчев бряг никога не е имал образ на алкохолен туризъм. Това е една легенда. В действителност се оказва, че най-големите въздържатели в курорта са руснаците, което не отговаря на никакви статистики и критерии. Това е най-добрият курорт на цялото Черноморие. Нито в Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция има подобен по мащаби и доходност туристически комплекс. Това е най-големият, значимият, забавният и популярен курорт по Черноморието. От тази гледна точка никакви негативи не може да носи каквото и да било послание, свързано с алхоколен туризъм. Също така Слънчев бряг е много добър място за почивка с малки деца поради плитките и топли води, и изключително многото атракции за най-малките. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване