02/18/18 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Петелът джендър

 

Дяволът ли е причината някои пернати да се колебаят на стобора или в курника да се изявяват?

На фона на джендър полемиката в обществото как ли би реагирал един петел, който не може да определи към кой от двата пола принадлежи? Дали би изкукуригал за правата си или безмълвно ще си снася яйцата, скрит от любопитни погледи? За разлика от хората, пернатите нямат лично пространство. И в такава ситуация веднага се превръщат в сензация. А понякога и в супа.


 

Съдебен процес


 

В швейцарския град Базел през 1474 г. се организира много необичаен от днешна гледна точка съдебен процес. На подсъдимата скамейка е изправен петел, който е обвинен в магьосничество и изгорен на кладата заедно с яйцата си.

Веднага някой ще каже - а стига бе, хем петел, хем яйца. Но това не е чак толкова странно, ако припомним за онзи екземпляр, който започна да снася яйца през февруари 2003 г. за удивление на стопанина си - Дибакара Джена от село Тиканапур в щата Ориса. За това чудо на чудесата тогава съобщи индийският в. „Прагативади”.

Ами петелът Колорадо, за който канадската компания за хазартни игри „Голдън палас” преди няколко години брои голяма сума на чилийско семейство? Яйцата, които тоя снасяше бяха без жълтък, а чилийските ветеринари определиха Колорадо като хермафродит. От „Голдън палас” обаче си го харесаха за рекламно лице. Най-доволни бяха стопаните, които се отърваха от пернатото. За тях било много досадно непрекъснато да отбиват журналистическия интерес и молбите за снимки на петела-квачка. Но това не било нищо в сравнение с атаките, на които били подложени от съседите си. Те били убедени, че в петела се е вселил дяволът и настоявали да бъде убит. Въпреки това, когато парите от изтъргувания петел привършили, на стопанката Пилар Унгрия дворният любимец много й залипсвал. Тя и до днес подсмърча, че петльото може да кудкудякал и да снасял яйца понякога, но имало и дни, в които гонел кокошките по двора и се държал като истински мъжкар.

Още един петел започва да се проявява като кокошка, но при него тази промяна може да се отдаде на стреса, на който бил подложен през 2010 г., когато във фермата в Токсана нахлула лисица и Джани бил единственият, който оцелял. Няколко дни по-късно стопаните намерили в полога яйце, а скоро след това установили, че от петел Джани е станал пълноценна кокошка.

Но да се върнем на петела, от когото тръгна приказката. Обвинението срещу обвинения във вещерство пернат гласяло, че яйцата от петел се ценят от вещиците заради магическата им сила и следователно птицата се явява оръдие на дявола. Обвинителите допълвали, че от такова яйце може да се пръкне не сладко малко пиленце, а отровно същество, наполовина змей, наполовина петел. Защитата настоявала, че снасянето на яйца е непроизволен процес и не може да се търси умисъл в това. В крайна сметка петелът бил умъртвен на основание - обладан от дявола.

 

 

 

През XV век имало доста процеси срещу животни, доколкото те, както и жените, се смятали за демонични същества. През 1386 г. съдът в Нормандия осъжда на смърт свиня, нападнала дете и изгризала лицето и ръцете му, вследствие на което то умряло. Легендата гласи, че престъпничката била обесена, облечена в човешки одежди, макар да е странно, че са избрали толкова сложен начин, за да я накажат.

Много хора смятат, че демоните не подбират и може да се вселят както в човек, така и в животно. Джордж Гифард, свещеник и изследовател, твърди, че вещиците могат да накарат помощниците си да вършат всичко, което те пожелаят, като в замяна на това ги глезят с лакомства. Някои вещици не се задоволяват с черна котка, която да им помага за пъклените дела, а си взимат още сътрудници във вид на жаби, мишки, петли, пояснява той.

 

 

 


 

Съучастници


 

През 1510 г. Джон Стюарт, бивш учител от Йоркшир, бил обвинен в кражба. Покрай това обвинение се появили още няколко, вследствие на което в съдебната зала го посочили с пръст като магьосник. Напразно клетникът правил самопризнания, че е само крадец и измамник. Намерили се очевидци, които твърдели, че си имал съучастнички, с помощта на които осъществявал черните си магии. Това били три пчели, както и цял рояк насекоми, които той хранел от пръста си със собствената си кръв. Съдът признал Джон за виновен и той получил справедливо наказание за делата си. Чак когато умрял станало ясно, че са екзекутирали най-обикновен човек – точно както той твърдял.

През 1617 г. Барбели Морел признала, че демонът я навестявал във вид на оса. По време на съдебния процес срещу нея през 1645 г. вещицата Сюзан Смит споделила, че си има партньорка – черна пчела, която й помагала в магиите.

През юли 1566 г. Елизабет, жената на Кристофър Франсис, признала, че дяволът й е изпратил коте с бели петна, като й разпоредил да го кърми. Докато изцеждала мляко за него, получила и нова инструкция – всеки път, когато котето се отличи по някакъв начин като зъл демон, да му добавя към млякото и по няколко капки кръв. По време на процеса към обвиняемата се присъединила още една жена – вдовицата Елизабет Франсис, която известно време се грижила също за сатанинското коте.

Независимият им характер, нощните разходки и загадъчните очи отдавна са докарали на котките слава на магически животни. Хазартните типове в Англия от време оно вярват, че ако погалят опашката на черен котак девет пъти, успехът в играта им е гарантиран.


 

Пътешествие


 

Има много случаи, в които изоставени или забравени котки изминават километри, за да се съберат отново със стопаните си в новия им дом. Обяснението за това е, че те се придвижват в енергийни портали и знаят отлично къде трябва да идат.

Положителната им енергия е безспорна. Що се отнася до магическите им сили, то в някои древни култури с тъмните сили се асоциират по-скоро кучетата, за които се твърди, че виждат призраци и си общуват с тях. Това е обяснението за кучешкия вой, който понякога оглася пространството нощем. Нищо чудно в този момент кучето да си контактува с блуждаещи духове или пък да предупреждава хората за присъствието им.


 

Нашествие


 

За тези, които се гнусят от червеи или панически се страхуват от тях, може би ще е успокоение, че не живеят в украинския град Лазаревка. Там преди време е имало истинско нашествие на червеи. Те били навсякъде - на улицата, в къщите, по автобусните спирки, вътре в превозните средства. Магия или не, но градчето изглеждало окупирано от тях. „Отвратително беше. Ти си спиш и изведнъж те полазват не един, не два и не три. Това бе истински кошмар”, жалва се пред вестникари по време на необичайното явление Галина Гланжина.

Екатерина Ковалева, друга жителка на Лазаревка, пробвала всичко, за което може човек да се сети, за да се избави от тях. Тя редовно ги обирала от стените с метла, събирала ги на купчина и ги заливала с бензин. Въпреки това гадините буквално извирали отнякъде и най-често това се случвало нощем. „Сякаш някой ги изсипваше от небето“, предполага Ковалева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване