02/18/18 09:05
(http://www.clubz.bg/)

Самолет се разби в Иран с 66 души на борда

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран, съобщиха местни медии. Оцелели няма, съобщи АФП.

Точният брой пътници беше уточнен от ръководителя на комисията за национална сигурност и външна политика на парламента Аладин Боруджерди.

„Самолетът се разби в района на Семиром и всички сили за действия при такива ситуации са под тревога. Самолетът е бил с 50-60 пътници", каза Пир Хосеин Куливанд пред информационната агенция Фарс, цитирана от БНТ.

Самолетът е пътувал от Техеран до малкия град Ясуд в провинция Исфахан.

Семиром се намира в планинския югозападен район на Иран, на около 480 километра южно от столицата.

„Самолетът АТR-72-500 на Aseman Airlines с 60 пътници и шестчленен екипажа изчезна от радара тази сутрин, каза пред официалната информационна агенция ИСНА Аладин Боруджерди, ръководител на комисията за национална сигурност и външна политика на парламента. - Извършени в района наблюдения показват катастрофа".

Самолетът АТR-72-500 е двумоторен и се използва за полети на къси разстояния.

Моджтаба Халеди, говорител на националните служби за спешна помощ, каза пред ИСНА, че в района е бил изпратен хеликоптер.

"Предвид факта, че районът е планински, не е възможно да се изпращат линейки", каза той.

Засега не са ясни причините за инцидента.

Последната тежка катастрофа с граждански самолет в Иран стана през 2014 г. - 39 души загинаха, след като самолет Ан-140 на иранската авиокомпания Сепахан (Sepaham) се разби малко след излитането си от летището в Мехрабаз, южно от Техеран. Самолетът трябваше да лети от Техеран до град Табас в Източен Иран.

Три години по-рано граждански самолет се разби в Северен Иран. Загинаха близо 80 души, припомня АФП.

След десетилетия на международни санкции самолетният парк на Иран застаря, като в последните години често се случват подобни инциденти. 

След историческото ядрено споразумение през 2015 г. със световните сили, Иран сключи сделки с Airbus и Boeing за закупуване на десетки пътнически самолети. 

Публикувана на 02/18/18 09:05 http://clubz.bg/64377-samolet_se_razbi_v_iran_s_66_dushi_na_borda

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване