02/19/18 09:48
(transmedia.bg)

145 години от безсмъртието на Васил Левски

 

Днес се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Пред Паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на Апостола на Свободата, рецитирани от деца, членове на клубовете „Млади възрожденци“.  Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Той е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер Васил Левски през 1873 г.

Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той официално е открит едва на 22 октомври 1895 г.

Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но и един голям обединител както тогава, така и сега. Защото в наши дни може би Васил Левски е личността, приета от всички и която ни обединява.

Това каза Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „Васил Левски” в родния град на Апостола, съобщава БГНЕС. Той е съгласен с твърдението, че историята трябва да се изучава, за да не се повтаря, и допълва, че всъщност това е една от целите на историческата наука – да дава примери на хората какво трябва да правят и какво да не правят.

Онзи разтърсващ въпрос от тефтерчето на Васил Левски „Народе????” е актуален и днес. Но никога няма да разберем по какъв конкретен повод  я пише Левски и слага четирите въпросителни.

Левски си е записвал стриктно как е харчил парите за революционната организация, за купуването на оръжия за бъдещето въстание, за да може после да води отчет за останалите комитетски дейци и те да се уверят, че той не е харчил пари за своя собствена облага. Правел го е без специално законодателство, по собствена воля и вътрешно убеждение.

Годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие ще бъде отбелязана с различни официални прояви. Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски ще бъде отслужена в храм „Света София” от 17 часа, а след това е организирано литийно шествие. В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение. В нея участие ще вземе президентът Румен Радев, който ще произнесе слово и ще поднесе венец.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване