02/19/18 10:43
(http://www.clubz.bg/)

КНСБ пак изчисли невъзможния стандарт на живот

За нормален живот в България на четиричленно семейство му трябват 2300 лева. Толкова е било в края на декември м.г. - по данни на КНСБ, обявиха от Института за социални и синдикални изследвания. Издръжката на живота у нас е излизала средно 581 лева за член на четиричленно домакинство, съобщи по БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания.

Тя уточни, че издръжката на живота се увеличава плавно заедно с доходите. Те обаче се разпределят неравно, като богатите българи стават по-богати, а бедните- все по-бедни:

Размерът на общия доход средномесечно на едно лице представлява 83% от необходимите средства за издръжка на живот, докато през 2010 г. това съотношение е било около 60.3%. Поради изключително ниската база той не е осезаем и не се усеща от българските домакинства.

Нарастването на доходите не се разпределя равномерно. При високодоходните нарастването е с по-голяма скорост, съответно и високодоходните домакинства нарастват по-бързо, докато бедните домакинства намаляват за едногодишен период, но техният процент на намаление е значително по-бавен.

За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата. 

По данни на КНСБ, необходимите средства за издръжка на живота на домакинство в София е значително по-висока - 3023 лева, което прави близо 756 лева на човек. За десет години издръжката се е повишила със 108 лева на човек. 

Както показват данните на националната статистика, над 1/2 от доходите на населението идват от работната заплата и пенсиите, делът на доходите от самостоятелна заетост е под 10%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване