02/19/18 15:32
(http://www.clubz.bg/)

Реформаторите искат ново министерство - на Северозапада

Създаването на специално ново министерство на Северозапада и слабо развитите региони искат от Реформаторския блок и "Глас Народен" в писмо до премиера Бойко Борисов. Идеята си от РБ| оповестиха на пресконференция. 

"Програмата за развитие на слаборазвиващите региони беше изготвена с големи усилия от страна на РБ, но питаме защо тази програма не беше приета и защо правителството чака хората да излязат на протест. Управляващите не предприемат никакви действия за развитие на регионите, което задълбочава проблемите", каза Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ и член на ръководството на Реформаторския блок.

По думите му повече от век след Съединението България отново е разделена на север и юг, но по икономически показатели. Зеленогорски и коалицията реанимират старата си идея - да се приеме Закон за инфраструктурните облигации, за да може пенсионните фондове да финансират изграждането на инфраструктурни проекти. По думите му тази практика се използва в много други държави.

"Пенсионните фондове имат около 13 млрд. лева, а за най-важните връзки между Северна и Южна България – скоростният път Ботевград-Видин, магистрала „Хемус“, тунелите под Петрохан и Шипка, са необходими между 5-6 млрд. лева, добави той. В Северна България се произвежда едва 26% от БВП, а европейското финансиране е 1 към 3 в полза на Южна България. Тези тенденции трябва да се променят", категоричен е Зеленогорски.

Борислав Великов от БНД пък обяви как коалицията от години се занимавала с регионална политика, но в последно време тя е занемарена от управляващите. "Настояваме правителството да се замисли за целенасочена програма за развитие на Северозапада и изостаналите региони. Безобразие е да се мисли, че Северозападът е обречен и не трябва да се правят усилия за подпомагане на най-изоставащия регион в Европа", каза той. И колегата му от СДС Филип Кирев настоя за икономически мерки като данъчни облекчения, за фирмите, които реинвестират печалбата си в региона, създаване на фонд за подкрепа на стартиращи предприятия в слабо развитите райони и други мерки, с които да се спре икономическия крах и обезлюдяването на региона.

Всъщност подобна програма за развитие с хоризонт 2014-2020 г. е приета от Министерския съвет още през 2013 г. През 2016 г. пък бе предложена Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, чийто проект е в сайта на регионалното министерство. Какво е изпълнено по тези документи - не е съвсем ясно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване