02/20/18 10:12
(transmedia.bg)

Пеевски се разприказва. Какво и защо говори?

Изпадналият в пълна нелегалност депутат от ДПС Делян Пеевски даде в понеделник интервю за своя вестник „Телеграф“. То очевидно е продиктувано от размените реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев кой от тях е по-близък до ДПС депуатат. В интервюто Пеевски иска извинение от президента Румен Радев.

Но какво още казва и защо ДПС депутатът?

Делян Пеевски реагира още миналата седмица с коментар, разпратен до контролираните от него медии. Но продължението с „интервюто“ в „Телеграф“ показва, че Пеевски се е почувствал истински „ударен“. И сигурно има защо. Президент и премиер може и да имат доста теми, по които показват различия. На такъв открит челен сблъсък, какъвто предизвика името на Пеевски не е предизвиквала дори прословутата процедура за избор на бойни самолети за армията.

А това може да значи две неща. Едното е, че Пеевски е по-ценен за отбраната на държавата от боеспособна армия. Това едва ли може да се кредитира сериозно.

Второто е, че обектът Пеевски, с всичките му зависимости, икономически интереси и политически конструкции, калкулира много повече ресурс за преразпределяне. Което го прави важен.

Но какво казва Пеевски?

Президентът Радев заяви, че имам обвързаности с премиера и че той ми разпределял обществени поръчки, да каже сега и КОЙ МУ Е ДАЛ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ. Защото това са лъжи, разпространявани от медиите на една група олигарси с единствената цел да оказват натиск върху премиера и институциите и да манипулират общественото мнение. Не ми се иска да вярвам, че и ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ Е ПОПАДНАЛ ПОД ВЛИЯНИЕТО НА ТОЗИ КРЪГ ОЛИГАРСИ. Очевидно е обаче, че ТОЙ ЗАГОВОРИ ИМЕННО С ТЯХНАТА РИТОРИКА. И това няма как да не ме обижда, защото е лъжа. А ЗА ЛЪЖИТЕ СЕ ДЪЛЖИ ИЗВИНЕНИЕ. И до мен стигат приказки как разни хора, близки до Радев, ходят по чаршията и обясняват, че моделирали мнението на президента. Но не коментирам слухове. И АКО ПРЕЗИДЕНТЪТ Е БИЛ ПОДВЕДЕН ИЛИ ЗАБЛУДЕН,  ДА КАЖЕ ОТ КОГО.*

 

В „интервюто“ си Пеевски внимателно, но все пак доста категорично, се опитва да пресира президента Румен Радев. Най-голяма тревога у Пеевски явно е предизвикало повдигането на въпроса за разпределянето на обществени поръчки. Това е наистина болезнена тема. Това е генезисът на проблемите в България. Проблем, който не бива да се изрича гласно по неписана политическа договорка. Изричането му от президента Радев породи оправдателен режим, както в премиера Борисов, така и в ДПС депутата Делян Пеевски.

Пеевски иска извинение от Радев с обичайната формулировка, когато не се търси открита война – „някой го е подвел, да си каже кой“. Но в „интервюто“ на ДПС депутата няма и една дума, насочена към премиера Бойко Борисов. А все пак името на Пеевски беше запратено към президентската институция именно от премиера Борисов.

Пеевски е под напрежение. Това е разбираемо. Името му се превръща в проказа, от която всеки иска да избяга по-далеч. Проблемът е, че някои от политиците като Радев могат да си позволят да се дистанцират от него, а други като Борисов не могат. Не могат защото са дотолкова сплетени, че е невъзможно.

А повече от всичко Борисов иска да се дистанцира. Иска да се дистанцира заради натиска, който търпи. Вътрешен и външен. Нищо, че се опитва да го неглижира.

Това впрочем е и стратегията на Пеевски.

„И какъв закон „Магнитски”? След като Василев не успя с руските си приятели да ограби някои от най-значимите активи на КТБ, сега се моли на САЩ да уважат абсурдната му жалба срещу мен. Всички помним Пиер Луврие, Дмитрий Косарев и цирковете, които същите разиграваха пред обществото. Несериозно е въобще да коментирам. Искрено се забавлявам обаче на ОПИТИТЕ НА ВАСИЛЕВ И ЛОБИСТИТЕ МУ ДА МИ ПРИШИЯТ НЯКАКВА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА РУСКА ВРЪЗКА, която да ги ползва за „Магнитски”.

Да, процедурата по Магнитски в САЩ е много неприятна и болезнена за Пеевски. Не за него самият. Но най-вероятно предоставените по казуса Пеевски и Цацаров данни показват престъпни действия от руски поданици. Достатъчни за да им бъдат наложени санкции. Може би не само на базата на данните, предоставени от Цветан Василев. Но тези данни допълват други, с които американската администрация разполага. А налагането на санкции над руски поданици, свързани с Пеевски е най-голямата заплаха и най-големият страх на ДПС депутата.

Защото ако Пеевски стана причина за налагане на санкции над руски граждани, то на ДПС депутатът няма да му се наложи само да се извинява. Даже с извинение няма как да стане…

*Главните букви в текста са на „Трансмедия“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване