02/20/18 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Предложиха квартира и стипендия на момчето, върнало чанта с пари

 Пожелал да остане анонимен бизнесмен е изявил готовност да осигури квартира и стипендия на 18-годишния ученик от дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ Величко Донков, който намери чанта с лични документи и голяма парична сума и я предаде на охраната на магазина, пред който , била забравена. За готовността на заможния старозагорец обяви кметът Живко Тодоров, който връчи на момчето специален плакет за гражданска доблест.

В деня, когато намира парите, хлапакът е имал в джоба си едва 1,50 лв, но това не му попречило веднага да предаде чантичката. Оказало се че тя е забравена от собственика на хотелски комплекс в мъглижкото село Селце, който останал смаян от постъпката му.

„Първоначално бях толкова объркан, че просто бръкнах в портфейла си и му дадох 50 лв, за да се почерпи. В последствие се замислих и се върнах да поговорим. След като разбрах, че е сирак и живее в социален дом му предложих да започне работа в комплекса ми…“, коментира Иван Енев.

Величко Донков е роден в чирпанско село, а по социалните домове е от 5-годишен. В момента е 11-класник в професионалната гимназия по механотехника и автотранспорт "Никола Вапцаров" в града на липите. Откакто на 15 ноември м.г. навършил пълнолетие работи по трудов договор на 4-часов работен ден в хипермаркет, където отговаря за количките за пазар, коментира директорката на „Мария Терезия“ Латинка Петрова. По думите на тийнейджъра през годините в социалните домове научил едно нещо: чуждото не е твое!

Величко мечтае да стане полицай, но с досегашните 33 лв, които получава месечно  от държавата дори не смеел да мисли, че това може да се реализира.

В момента в дом  „Мария Терезия“ има 27 деца на възраст от 14 до 19 години, 10 от тях са пълнолетни . Сред тях има и 4 момичета, две от които са абитуриентки и от лятото на м.г. са се хванали да работят три дни седмично, за да си осигурят тоалетите за бала. В дома живее и Мария Стоилова, която през януари 2016 година спаси от явна смърт водач на тролейбус, който си беше глътнал езика докато шофирал по улиците на Стара Загора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване