02/20/18 14:53
(http://offnews.bg)

Швейцария направи дарение на 39 общини за подпомагане на доброволни отряди

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволни отряди от Конфедерация Швейцария.

То се състои от различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло и е принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци.

"Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария. Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението.

Той припомни, че по инициатива на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни.

Главният комисар Николов уточни, че 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

"За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване