02/21/18 06:03
(http://www.klassa.bg/)

При взрив в метрото легнете на пода и закрийте лицето си

 Кметът ще ръководи защитата на населението при атентат
 
При взрив е метрото, ако се намирате в тунел, легнете на пода и закрийте носа и устата си с ръка. Това съветват от Столичната община в своя план за противодействие с тероризма. Документът трябва да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. В него са заложени отговорности на кмета, степени на готовност за реагира при тероризъм, както и съвети какво да правят гражданите, ако попаднат в центъра на атентат. В плана на „Московска“ 33 се посочват като възможни места за атентати градския транспорт, учебни заведения, болници, религиозни храмове, търговски и спортни центрове. От общината са разработили и възможни сценарии за атаки. Например поставяне на бомби, използване на оръжия за масово унищожение, взривяване на превозно средство с цивилни граждани, както и завладяване на президентство, парламент, министерства и други държавни сгради.
При терористична атака в най-използвания транспорт в София от общината призовават също пътниците в метрото да се опитат да отворят вратите, но да не бързат да излизат, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение от релсите, както и задължително да се придържат към инструкциите на машинистите. При превземане на самолет от „Московска“ 33 съветват хората да изпълняват указанията на терористите, но в никакъв случай да не ги гледат в очите. Ако открият стрелба, легнете на пода и не тичайте, посочват от общината.
Терористите често избират открити места за атентат, където се струпват много хора. Затова, ако попаднете на нападение на улицата оставете тълпата да води, но при удобен момент се откъснете от нея. В случай, че бъдете притиснати от много хора, общината казва да си разширим ръцете в лактите, за да може да дишаме. Кметството е подготвило и указания при получаване на заплахи по телефона. „Запишете точното време и датата на обаждане, запомнете дали човека от друга страна на слушалката има акцент и не казвайте, че сте само вкъщи“, се посочва в плана.
При атентат в София кметът има задачата да ръководи защитата на населението. Градоначалникът ще отговаря за предоставянето на помощ на пострадалите гражданите. Също така при необходимост трябва да предостави транспортни средства за спасителни дейности и евакуация. Степените на готовност за реагиране при терористична заплаха за зелена, жълта, оранжева и червена, която се задейства при вече осъществен атентат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване