02/21/18 18:10
(http://offnews.bg)

Прокуратурата отказа на БСП доклада на ДАНС за оградата на границата

Прокуратурата отказа да предостави поискания от БСП доклад на ДАНС за строежа на оградата на границата, като обяви, че той е част от доказателствения материал по течащото разследване. 

Досъдебно производство за престъпление от общ характер във връзка с оградата е образувано на 19 декември миналата година. 

Разследването е започнало по сигнали на бившия депутат Велизар Енчев.

Сигналът на Енчев е от 10 март миналата година. В сигнала Енчев обяснява, че има нарушения при строежа на оградата и че изграждането й неправомерно се осъществява от фирми на "Патриотичния фронт" при наличие на данни за "свързани лица". Според Енчев цените по договорите са многократно завишени.

След сигнала е изискана документация от областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, обясняват от прокуратурата.

Възложена е и проверка на възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница.

Проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и функционирането на съоръжението е възложена и на ДАНС.

По делото е назначена инженерно–техническа експертиза, чието заключение се очаква.

На 9 февруари 2018 г. до главния прокурор е постъпило искане от депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на доклада на ДАНС с резултатите от извършената проверка.

Искането е изпратено на компетентната прокуратура – Специализираната прокуратура. На 21 февруари 2018 г. наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура е изпратил отговор до народните представители, като е посочил, че докладът на ДАНС представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен.

Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване