02/22/18 00:00
(http://www.wwf.bg/)

Пореден протест в защита на българската п

  © Maya Eye PhotographyКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България, в която членува и WWF, напомня, че днес,  22 февруари 2018 г., граждани в България и чужбина ще протестират за десети път за опазването на Национален парк "Пирин", Природен парк "Витоша" и срещу готвени промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

След като на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет отвори за строителство 48% от територията на Национален парк "Пирин", сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.
Под предлог, че това е единственият начин да се подновят лифтовете в Природен парк "Витоша", управляващите прокарват промени в Закона за горите, които ще улеснят изсичането и застрояването им, но те ще продължат да се водят гори - на хартия. Същите поправки бяха отхвърлени през 2012 г. след протести и вето на президента. Природозащитниците припомнят, че и сега Законът за горите и планът за управление на Природен парк "Витоша" позволяват смяна на старите съоръжения на Витоша. Въпреки това управляващите се опитват да поднесат много по-голяма част от Витоша като втори подарък - след Пирин.

Защо подарък? Проверка на коалицията в обществено достъпни регистри показва, че държавата е получила над 2,5 млн. лева концесионни такси от ски зона Банско в Национален парк "Пирин" за периода между 2002 и 2016 г. В същото време концесионерът на ски зоната „Юлен" е получил поне 4 пъти повече през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. Тази разлика освен всичко друго показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи. За сравнение - за периода 2002-2016 г. концесионерът „Юлен" заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лв. концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които „Юлен" получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,710 млн. лв. В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба.

Повече подробности за подаръка на Юлен - на сайта на "За да остане природа в България".

В телевизионно интервю преди седмица премиерът Бойко Борисов спомена името на реалния собственик на концесионера на ски зона Банско, който освен банкер, е и председател на ски федерацията. Коалицията „За да остане природа в България" призовава българските власти и компетентни органи да проверят и обявят дали става дума за конфликт на интереси.
 
Публикувана на 02/22/18 00:00 http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=323634

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване