02/22/18 07:41
(http://www.klassa.bg/)

България остава най-корумпираната страна в Европа

 Все пак позицията ни в класацията на "Трансперънси интернешънъл" се подобрява с 4 места
България подобрява позицията си в световната класация по индекс на възприятие на корупцията, но си остава най-корумпираната страна в ЕС, показва новият доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" за 2017 г. Индексът за България е 43 пункта, с което сме на 71-во място от 180 държави. В предходната година страната ни е заемала 75-а позиция.
Водещи позиции в класацията за 2017 г. заемат Нова Зеландия (89 т.) и Дания (88 т.), Финландия, Норвегия и Швейцария (85 т.). В дъното на класацията са Сирия (14 т.), Южен Судан (12 т.) и Сомалия ( 9 т.).
Позицията на България е съизмерима със средната оценка в глобален мащаб (43) и със средната стойност на индексите на останалите страни от Балканите (42,27), което ни поставя сред Вануато, Буркина Фасо и доста преди Албания.
Анализът на данните от глобалното изследване за 2017 г. извежда на преден план връзката между високото ниво на корупция и репресиите над гражданския сектор и медиите в редица държави. Показателен пример за 
негативните последици от натиска върху гражданското общество е Унгария, чийто индекс бележи спад от 10 
пункта през последните шест години, се отбелязва в доклада.
Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 година като комплексен индикатор за оценка на нивото на корупция в публичните институции, припомня "Трансперънси". Държавите се оценяват по скала от 100 (показател за ниско ниво на корупция) до 0 (високо ниво на корупция). Стойности под 50 пункта са индикатор за системен проблем в противодействието на корупцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване