02/22/18 12:58
(transmedia.bg)

Голямото преточване: Нови 55 млн. лв. кредит от ББР за консолидационната компания

Българската банка за развитие е отпуснала нови 55 млн. лв. на Държавната консолидационна компания. Това става ясно от заявен за вписване анекс към договора за залог на ДКК.

Това е най-големият кредит, който ББР предоставя на ДКК, откакто през май 2016 г. беше отворена своебразната кредитна линия. Тогава банката за развитие предостави 37 млн. лв. на консолидационната компания, с които бяха придобити акциите на авиоремонтния завод „Авионамс“.

Впоследствие ББР финансира и опита на ДКК да придобие по сходен път контрол над друг военен завод, който е част от активите, кредитирани през обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка – „Дунарит“. През август 2018 г. под ръководството на близкия до ДПС депутата Делян Пеевски министър на икономиката Емил Караниколов, държавата организира рейд към „Дунарит“. За изпълнението на операцията по придобиване на дълг от контролирана от Пеевски офшорка държавата плати 47 млн. лв. А 15 млн. лв. от тях бяха осигурени с кредит от ББР.
С новия заем от 55 млн. лв. общото задължение на ДКК вече достига 107 млн. лв. Каква е целта на новия дълг остава загадка.

Операцията по задлъжняването на ББР е придружена от друго странно действие.
В Търговския регистър е заявено за вписване увеличение на капитала на ДКК с над 120 млн. лв. Увеличението се извършва под формата на непарична вноска – акциите от капитала на дружеството „Еко Антрацит“. До този момент „Еко Антрацит“ беше еднолична собственост на Министерството на икономиката и под едноличния пряк контрол на министър Караниколов. Сега дружеството вече става част от активите на ДКК.

„Еко Антрацит“ е слабоизвестно, но забележително дружество. На теория то би трябвало да се се занимава с рекултивация на стари минни терени, предотвратяване на потенциални замърсявания на околната среда от мини, рудници и хвостохранилища. Но поради липса на средства дружеството до този момент почти не е осъществявало дейност.

Но в края на 2017 г. в него буквално се изля рогът на изобилието. С решение на Министерски съвет в края на декември капиталът на дружеството беше увеличен със 120 млн. лв. В коментар за в. „Сега“ тогава от Министерството на икономиката мотивират нуждата от средствата с това, че изразходваните пари за предотвратяване на потенциални замърсявания на околната среда от мини, рудници и хвостохранилища били крайно недостатъчни за отговорните задачи, които трябва да изпълнява дружеството.
Така за първи път правителството предоставяло сума, с която през следващата година могат да се реализират редица недофинансирани досега проекти от изключително важно екологично значение. От Министерството на икономиката обаче не отговорят защо след като компанията е имала такава тежка нужда от пари, те не са били планирани в бюджет 2017 г. и се налага да се отпускат в спешен порядък от излишъка.

По план с парите трябва да бъдат изпълнени проекти за укрепване на стени на стари хвостохранилища, за рекултивация на стари рудници в Маришкия басейн, за изграждане на съоръжение за извеждането на високите води на язовир „Жеков вир“ и др., твърдят от икономическото министерство.

Според „Сега“ бордът на директорите на „Еко Антрацит“ е пълен с бивши кадри на СДС. В него влизат трима души, двама от които идват от редиците на десницата. В Съвета на директорите влиза Юлиян Леков, който е бивш областен управител на Софийска област, а изпълнителен директор и член на съвета е Стефан Фурнаджиев. Той е бивш общински съветник от ОДС в Столичния общински съвет в периода 1999-2003 г. Бил е и член на младежкия СДС, а според различни информации в медиите през годините е бил и в управлението на куп общински фирми. До скоро част от управителите на компанията е и Златослав Златанов, който на изборите през 2013 г. води една от листите на десницата в София. Златев вече не е част от „Еко Антрацит“.

Вместо него като член на Съвета на директорите на компанията е избран Георги Васев. За него няма много публична информация, освен участието му във фирмата за фитнес услуги и спорт „А и Г едно“.

Справка на „Трансмедия“ показва, че тримата са преизбрани за членове на борда на директорите с решение на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че за последните три години „Еко Антрацит“ е обявила и възложила общо три поръчки – по една за всяка година. Общата сума по тях е около 4.1 млн.лв. без ДДС. Последните два търга – за рекултивация на нарушени терени, вследствие на на водените дългогодишни минни работи в Мини Маришки басейн в селата Бряст, Радиево и Странско, както и за рекултивация в друг рудник от района – „Здравец“, се печелят от едно и също дружество „Енерго ремонт строй“.

Третата поръчка, която е от 2015 г., е спечелена от контролираната по това време от Делян Пеевски компания „Водстрой“. В края на ноември 2017 г. „Еко Антрацит“ е обявил и друга поръчка. За „препомпване към котлована на рудник „Цар Асен“ на дебалансовите разтвори, изтичащи от насипището за окисни води, с цел недопускане изтичане на същите към река Луда Яна“. Този проект е спечелен от пазарджишката компания „Панагюрска медна компания“.

Всички тези операции показват, че ДКК продължава да акумулира сериозен финансов активи. Създадената с цел да събера активите за приватизация компания все повече се превръща в център за преразпределяне на голям обществен ресурс. При това зад маскировката на обикновено предприятие, което дава възможности на властта да заобикаля доста процедури, които биха били в сила ако ставаше сума за първостепенен разпределител с бюджетни средства, каквито са министерствата и държавните агенции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване