02/23/18 05:41
(http://www.klassa.bg/)

З млрд. лв. ще ни струва развалянето на договорите с US централите

 

Чакаме от ЕК становище дали скъпият ток от тецове не е неразрешена субсидия

3 млрд. лв. неустойка ще трябва да плати България на собствениците на американските топло-електрически централи в Маришкия басейн при разваляне на договорите с тях. Това обясни днес след участието си в блиц контрола в ресорната комисия на парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

„Много се надявам да не се стигне до този сценарий“, подчерта тя. Министърът увери, че се вземат всички мерки, за да се постигне до взаимно изгодно и за двете страни решение. За нас е много важно да защитим нашия национален интерес. На тази база ще бъдат предоговаряни условията по договорите, а

ако се наложи - те могат да бъдат и прекратени.

В отговора си на въпрос на депутата Таско Ерменков относно казуса с американските тецове по време на заседанието на комисията Петкова припомни, че сигналът за нерегламентирана държавна помощ е подаден от бившата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране и реално е срещу държавата, която е предоставила тази помощ. Това означава, че ако Европейската комисия се произнесе, че недопустима помощ има, България ще трябва да възстанови сумата на Брюксел, а след това може да заведе регресивен иск към самите инвеститори.

След края на заседанието министърът обясни пред журналистите, че в момента се разработва

методика за изчисляване на невъзстановяемите разходи,

които да бъдат платени на инвеститорите, за да бъде гарантирана тяхната инвестиция. Петкова обаче отказа да уточни за каква сума приблизително става дума.

По питане на депутата Иван Генов за съхранението на докараното оборудване на площадката в Белене министърът обясни, че се подготвя нов търг за изграждане на навеси, защото единственият участник, спечелил първата процедура, е отказал да изпълни обществената поръчка, тъй като материалите, които е трябвало да купи от Франция, поскъпнали драстично.

На въпрос на „Монитор“ дали има изоставане от реализацията на проекта за газовата връзка с Гърция, министърът обясни, че се надява в рамките на българското председателство да бъде даден и официалният старт на строителството на реверсивния газопровод към южната ни съседка. „Проектът за интерконектора с Гърция върви. Нищо не изостава", отговори Петкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване