02/23/18 09:13
(transmedia.bg)

Зад кулисите на „Гинка, която изкупи Енергото“

Може да не се изминали още и два месеца от 2018 г., но сделката по продажбата на електроразпределителния бизнес в България на чешката държавна компания CEZ със сигурност може да бъде номинирана за „сделка на годината“.

На първо място, защото се продава ключов, включително и за националната сигурност актив. И на второ място – големината на самия актив. Трите основни компания, които са обект на сделката – „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“ и „ЧЕЗ трейд“ – имат общ оборот от около 1.8 млрд. лв.

На този фон избраният купувач – непознатата българска компания „Инерком груп“ на Гинка Върбакова звучи доста странно.

Странно, защото компанията е нова, създадена е през 2016 г. и няма общо с енергетиката. На пръв поглед няма нито финансов ресурс, нито експертиза за да води подобен бизнес.

Какво знае за сделката?

Надзорният съвет на чешката държавна компания CEZ е дал предварителното съгласие българските активи на дружеството да бъдат купени от „Инерком груп“. По предварителна информация българската компания е предложила около 320 млн. евро за „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“, „ЧЕЗ трейд“ и малки ВЕИ активи – видинският соларен парк „Фри енерджи проджект Орешец“ и недовършената централа на биомаса в смолянско.

Предстои бордът на директорите на CEZ и „Инерком груп“ да подпишат одобрения предварителен договор, в който се уточняват всички параметри на сделката. Българското издание „Капитал“ цитира чешкия информационен сайт lidovky.cz, че това ще стане още следващата седмица. Медията твърди, че ценовото предложение на „Инерком“ е значително над пазарната стойност на продадените активи, определена от независимата оценка.

Какво не знаем?

Не знам кой реално е купувач. „Инерком груп“ е собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Компанията няма никакви приходи от дейността си през 2016 г., а загубата й е 11 хил. лв. Дружеството има две дъщерни компании – „Инерком“ и „Солар Къмпани“. Самата Гинка Върбанова участва в управлението на още няколко дружества. Но нито едно от тях няма възможностите да покрие такава мащабна сделка.

Не знам кой ще финансира сделката.

Точни данни за разпределението на финансирането няма, но според медийни публикации около 180 млн. евро, ще се се набавят чрез търговки кредит от други две компании, а гаранция за участие в сделката е дадена от Уникредит Булбанк, която е и обслужваща банка. Очакванията са банката частично да финансира и покупката.

И все пак сумата от 320 млн. евро е сериозно предизвикателство за компания с капитал от 50 000 лв.

 

Как беше избран купувач?

През втората половина на 2017 г. CEZ  обяви за продажба бизнеса си в България. За електроразпределителната част имаше пет кандидати. Сред чешката Energo-pro, която вече има бизнес в България, българският бизнесмен с интереси в енергетиката Христо Ковачки, „Инерком груп“, българско-индийския консорциум между „Фючър енерджи“ и IPCL, както и консорциум между „Приста ойл“ на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

За неофициален фаворит в се считаше предложението на „Фючър енерджи“ и IPCL. Както припомня „Капитал“, в началото на декември „Фючър енерджи“ изненадващо беше отстранен от пазара на електрическа енергия в България, което очевидно е разколебало чехите и ги е насочило към правилния купувач.

 

Какво остава неясно?

За подобна по мащаби и по вид на активите сделка е ясно, че няма как да се случи без политическо одобрение от управляващите. Още повече, че CEZ е държавна компания.

Неясно остава как подобен купувач със слаба история и неясни възможности е успял да си извоюва политическо одобрение.

Само преди две седмици в София на посещение беше вече отстранения от длъжност чешки премиер Андрей Бабиш. Според чешкото издание Lidovy Noviny, което е част от бизнеса на Бабиш преди да стане премиер, по време насрещата е трябвало да се разговаря и за сделката с CEZ. Подобна информация обаче така и не излезе от официален източник като българското правителство например.

На фона на тази неясното любопитна подробност е обявената от „Капитал“ информация, че кума на Гинка Върбакова е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Чешката връзка

Гинка Върбакова  се озовава в „Инерком груп“ през септември 2017 г. Компания в съвета на директорите й правят Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. Преди това за кратко в ръководството на дружеството са били чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни – фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване