02/23/18 11:59
(transmedia.bg)

Теменужка Петкова подава оставка, защото познавала Гинка Върбакова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка. Пред журналисти в Народното събрание тя мотивира постъпката си със сделката за ЧЕЗ. В четвъртък ръководството на чешката компания  одобри  българското дружество „Инерком груп“ за купувач на електроразпределителния бизнес на компанията. „Инерком“ е собственост и се управлява от Гинка Върбакова, за която Теменужка Петкова каза днес, че се познават от 20 години.

„Тези хора ги познавам от 20 години и не съм им кума. Понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения по отношение на сделката и да се намесва името на премиера, аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в една такава ситуация при най-малкото съмнение за някакви проблеми, евентуални влияния, въздействия… Аз смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка, а той ще вземе решение какво да направи“, обясни Петкова.

Министърът каза още, че процедурата е проведена в чешката държава по чешкото законодателство, което по думите й изключва съмнения за намеса от българска страна. У нас сделката трябва да бъде проверена и одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране. Според Петкова трябва да бъде направена и проверка от ДАНС, тъй като става въпрос за стратегическа инфраструктура от значение за националната сигурност.

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където има неформален съвет на лидерите на ЕС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, цитиран от „Дневник“, че коалиционният съвет ще вземе решение дали да бъде приета оставката на Петкова, след като се запознае с абсолютно всички детайли. „Знам, че Теменужка Петкова няма роднински връзки с Гинка от Пазарджик. Знаете, че всеки в България познава много хора. Дали се познават или не, дали се познават от години или отскоро – не мога да кажа“, обяви Цветанов. Той определи работата на енергийния министър като „брилянтна“ и каза, че има заинтересовани да я атакуват и че от тази ситуация опозицията ще се опита да направи поредния скандал.

По-късно от Брюксел Борисов обяви, че ще приеме оставката, „за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова“.“Когато се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще решим кой да поеме поста“, каза министър-председателят.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване