02/23/18 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Хаосът с подмяната на касовите апарати се задълбочава

 В желанието си да се преборят с укриването на обороти, управляващите забъркаха каша, която може да излезе доста „солено“ за бизнеса.

Само преди седмица по време на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси стана ясно, че всички касови апарати в търговските обекти в страната трябва да бъдат подменени до 31 декември 2018 г. Причината е, че данъчните са открили пробив в софтуера, който отчита продажбите. Ден по-късно от Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че няма да е нужна цялостна подмяна, а частична – само половината от фискалните устройства на пазара са твърде стари и ще трябва да се сменят с нови, а другата половина може да мине само с подмяна на самия софтуер.

На днешното заседание на бюджетната комисия в крайна сметка се реши, че срокът от 31 декември 2018 г. ще важи и за бензиностанциите (първоначалната идея бе те да приведат фискалните си устройства в синхрон с наредбата до края на септември тази година). Срокът за дружествата, които не са регистрирани по ДДС, е до края на 2019 г.

Въпреки че от години между всички търговски обекти в страната и НАП има онлайн връзка, сега се оказва, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчната агенция. Причината е, че действащите в момента изисквания задължават търговците да подават отчети веднъж дневно, без да е ясно дали всяка продадена стока или услуга е отчетена. Затова новите правила предвиждат всяка касова бележка да се отчита пред НАП.

На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

„Мобилните оператори изразиха опасения, че може да се стигне до срив на системата, ако всяка една бележка се предава на секундата, така че в момента обсъждаме предложението всички касови бележки да се предават в рамките на 5 минути от издаването им”, поясни директорът на НАП Галя Димитрова.

За да изпълнят новите изисквания, регистрираните по Закона за ДДС фирми, с изключение на тези, които използват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД), трябва да надградят софтуера на съществуващите си фискални устройства до края на 2018 г. А нерегистрираните по ДДС и тези, които регистрират и отчитат продажбите си чрез ИАСУТД – до края на 2019 г.

Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисковите браншове, чиято дейност НАП наблюдава.

Проблемът е, че за новите изисквания се разбра по време на заседанието на бюджетната комисия от 15 февруари, когато промените в  Наредба Н-18 от 2006 г. се обсъждаха като част от корекции в Закона за ДДС, вкарани през преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците. Този маниер за данъчни промени стана традиционен за правителството на Борисов и често редица важни изменения остават незабелязани от обществото и бизнеса. Именно заради това депутатите от БСП напуснаха днешното заседание заради отказа на ГЕРБ да премахнат промените от Закона за митниците и да ги внесат като промени в Закона за ДДС.

Иначе, самата промяна в наредбата е факт още от края на 2017 г.

От обясненията в бюджетна комисия преди седмица се разбра, че промяната касае 440 хил. устройства. Днес обаче данъчните уточниха, че това са общият брой регистрирани устройства, всъщност активните са около 300 хил. Според НАП разходите за бизнеса са общо 120 млн. лв., сметнато при 300 лв. средна цена на апарат. Данъчните уточниха, че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели. Според приходната администрация около 57% от устройствата на пазара ще трябва да се сменят, а останалите могат да се обновят.

Investor.bg успя да се свърже с един от големите производители на касови апарати. Според Николай Проданов от „Елтрейд“ в прокарването на новите изисквания няма нищо тайно и не са въведени тихомълком, както се оплакаха някои търговци.

„Още преди година се обсъждаше. Имаше среща между НАП, производители и браншови организации. Всички фирми знаят за тази наредба, тя беше обнародвана в Държавен вестник, промените не са направени с цел да се крие нещо. Има няколко факта обаче, които е добре да се изяснят. Според НАП промяната касае над 400 хил. касови апарата. Според нас са около 250 хил. работещи, активни фискални устройства. Вероятно данъчните имат предвид, че 400 хил. са регистрираните при тях, но това не значи, че те са активни и се използват постоянно“, обясни Проданов.

Според него тиражираната в медиите цена на нов касов апарат също е некоректна. „Обикновено варират между 120-150 лв., а не 300 лв., както се твърди. Заедно с касовия апарат обаче се продават и няколко услуги. Става дума за абонамент към мобилен оператор, който поддържа SIM картата и абонамент за сервизна поддръжка.

Все пак технологиите се променят и именно това провокира промените в наредбата. Данъчните имат нужда от повече възможности за контрол. Защото преди се отчиташе дневния оборот, а това дали търговецът е „чукнал“ на фискалното устройство всяка стока, която е продал, не е съвсем ясно. Сега вече това няма да може да се прави и всичко продадено ще трябва да се отчете“, обясни шефът на „Елтрейд“.

Той обясни още, че от касовите апарати на пазара на неговата фирма около половината могат да се „ъпгрейднат“, като по думите му сумата е смешна, от порядъка на 50 лв. еднократно. „Произведените в последните 2 години апарати на пазара могат да се обновят. Имайте предвид също, че средната продължителност на живота на един касов апарат е между 5 и 7 години. Освен това, всеки, който си купи наш апарат сега, ще получи ваучер, който ще му позволи в момента, в който влезе в сила наредбата, да обнови устройството си безплатно“, каза още Проданов. 

Той сподели също, че се готви още промяна в наредбата, която да регулира софтуера, който се използва в търговските обекти.

„Сега има възможност да се продават стоки през този софтуер, без да се издава касова бележка. Досега нямаше изискване той да е „фискален“ и всяка операция да минава през касовия апарат. Сега нещата се слагат в ред, като всеки производител ще трябва да декларира пред НАП, че софтуерът му не позволява укриване на данъци“, обясни още той.

По-конкретно става дума за текстовете в преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците, с които се правят промени в Закона за ДДС и с които се въвежда изискване производителите на софтуер за управление на продажбите и фирмите, които ползват подобен продукт, да декларират допълнителна информация за него пред данъчните. Предвижда се също фирмите, които го продават, да подлежат на глоби при установяване на пробиви.

Това засяга компаниите, които имат касови апарати, които са свързани със система за управление на продажбите, така наречените „фискални принтери“. Подобни системи се използват от търговски вериги, заведения за хранене, търговски складове, хотели. Промяната засяга над 40 хил. фискални принтера.

По време на летните и зимните контролни кампании на НАП са открити и софтуерни манипулации на фискални системи, при които устройствата са програмирани да отчитат например всяка втора или всяка трета продажба, вместо регистриране на целия оборот. Заради неиздаване на касови бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

Предстои НАП да публикува списък с предварително одобрени програмни продукти, като няма да се позволява търговците да използват друг софтуер, който не фигурира в списъка.

На днешното заседание стана ясно, че наредбата за софтуера ще бъде готова най-рано през септември тази година, а кога ще влезе в сила, не е ясно.

Според Ясен Янакиев от Българската асоциация за развитие на софтуер обсъжданите промени няма да променят много положението с укриването на обороти, а по-скоро само ще затруднят фирмите.

В ефира на телевизия Bulgaria On Air той обясни, че сървърите на данъчните постоянно блокират и не ясно как ще „смогнат“ с информацията. По думите му промените в наредбата ще „блокират развитието на софтуера“, защото се въвеждат изключително сериозни рестрикции към разработчиците, а много от малките търговци ще предпочетат да ползват фискални устройства без допълнителен софтуер.

Като цяло счетоводителите признават, че има резон в предложените промени.

„Сроковете са адекватни и вероятно до известна степен ще се пресекат нелегалните обороти, но има доста детайли около лицензирането на софтуера, които все още не са уточнени. Относно системата на НАП и възможността им да обработват такава информация ежедневно и ежечасово, нямам притеснения“, коментира пред Investor.bg счетоводителят и данъчен консултант Преслав Недев.

Остава и още един важен въпрос. Докога данъчните и управляващите ще работят „на парче“, защото с навлизането на нови технологии и различни бизнес модели контролът ще трябва да се затяга все повече и е необходимо подобни важни промени, които касаят на практика абсолютно всеки един търговец в страната, да не се правят „на час по лъжичка“ и да има някаква предвидимост поне за 3-4 години.

Тепърва ще трябва да се решават важни детайли за отчетността като цяло, не само тази на онлайн магазините, складовете и магазините. За да обобщим, в момента се „слагат в ред“ нещата при така наречените ERP системи и крайния потребител, но съвсем скоро ще трябва да се заговори и за лицензирането на счетоводния софтуер и складовите програми.

Предстои текстовете да бъдат обсъдени и приети и в пленарна зала и е възможно да има промяна на сроковете за фирмите, тъй като според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова е необходим по-гъвкав подход. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване